A Toldiból nem lesz kurzusfilm

2013. augusztus 23. 10:07

Andy Vajna érdeme, hogy meg tudta szabadítani a magyar filmet attól az évtizedes átoktól, amely azt költségvetési tétellé tette. Interjú.

2013. augusztus 23. 10:07
Pálfi György
Magyar Hírlap

Káel Csabának is van Toldi filmterve. Többen előrevetítették, hogy a nemzeti filmalap majd neki adja a pénzt. Nem így lett…

Talán azért kaptuk meg későn a támogatást, mert a filmalap nem tudta eldönteni, hogy melyik mellett tegye le a voksát. Egyébként a támogatásunk hírén az egész magyar sajtó megdöbbent. Nekem most úgy tűnik, hogy más állami vállalatokhoz viszonyítva a filmalap a béke szigete, amely valóban filmötleteket, forgatókönyveket próbál támogatni, és filmeket szeretne létrehozni. Egyenlő esélyt adtak Káel Csabáéknak és nekünk. Ez a legjobb példa arra, hogy kizárták a küzdelemből a politikát.

A zúgolódó hangok – nem kis iróniával – azt is előrevetítették, hogy majd a magyarkodó filmek élveznek előnyt ebben a politikai ciklusban…

Azok a hangok, amelyek megelőzték a döntést, a szakma jogos félelméből eredtek, hiszen mindig is a kultúrából faragtak le, és ne feledjük, hogy négy évre leállt a magyar film. Andy Vajna érdeme, hogy meg tudta szabadítani a magyar filmet attól az évtizedes átoktól, amely azt költségvetési tétellé tette. Ennek vége. Emlékszem, korábban mindig vártuk az éves költségvetés vitájának a végét, hogy marad-e filmre, és ez a parlament utolsó módosító indítványain múlott. A hatos lottóval a film üzleti alapon finanszírozhatóvá vált. (…)

Kurzusfilm a Toldi?

Ameddig ideológiailag nem kérnek változtatást a filmen, addig nem az. Már 2002-ben a Táltosember készítésekor izgatott egy magyar szuperhős megteremtése. Azon gondolkoztam, hogy fiatalon milyen filmet szerettem nézni. Az igazi kalandfilmeket szerettem, romantikával, hősökkel, csatával, és ez sodort a filmkészítés felé. így jutott eszembe a magyar történet, amelyből még nem készült játékfilm, ám mindaz benne van, amit felsoroltam. Toldi a mi hősünk. Érdekelt mit jelent – nem az elkoptatott módon – magyarnak lenni. A filmkészítés elsősorban szórakoztatás, Arany János műve is az, és ezt szeretnénk visszaadni a nézőknek. Létrehozni valamit, amin közösen tudunk sírni vagy nevetni, vagy egyszerűen – amikor éppen nincs más beszédtéma – fölvetni, hogy »láttad a Toldit?«. Ugyanúgy, ahogy ezekben a napokban mindenki az István, a királyról beszél. Mindegy, milyen előjellel, de szó van a kultúráról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rabonban
2014. január 10. 16:19
Ajánlanám Vajnának és a rendezőknek Bán Mór Hunyadi-könyveit, vagy W. Nemessuri Zoltán Végvidék című regényét, kitűnő történelmi kalandfilmet, vagy sorozatot lehetne belőlük csinálni, nagy hiányokat pótolni. Azért az döbbenet, hogy a közgondolkodást mondjuk 16 századi történelmünkről a törökök fogják a Szulejmán sorozattal meghatározni, nézzétek csak meg, mennyi hastáncos csoport van már az országban. Ha lesz egy közvéleménykutatás, hogy kik a történelmünk legnagyobb alakjai, nem lepődnék meg, ha holtversenyben Kádárral Szulejmánt jelölnék meg a RÁDTOLOM A REKLÁMOT-tv rajongói... Ne legyen ám igazam!De ahhoz ezt a ,, magyarkodás " szót el kellene felejteni, ilyen szó nincs a magyar nyelvben, ahogy franciáskodni sem szoktak pl. a franciák, hiszen alapból nem érdekli őket szinte semmi más a francián kívül.Román barátaikról nem is beszélve, ott aligha fog egy baloldali sajtótermék bármelyik román nacionalistának azt nyüstölni: ,, ne románkodjál már! " Csak nálunk teremnek ilyen kényeskedők...
rommy
2014. január 10. 16:16
csak ne legyen olyan gagyi mint a honfoglalás,koltayt ne engedjék a közelébe...
marko11
2014. január 10. 16:15
Nem tudok róla, hogy a barátnője (felesége) bármelyik filmben szerepet kapott volna. vajna pedig a saját (gondolom, nem kevés) pénzét arra költi, akire akarja!
marko11
2014. január 10. 16:14
Hülyegyerek! Én viszont veled nem szívesen állok szóba. Pálfi filmjeit ugyanis nem azért ismerem és szeretem, mert, hogy - idézzelek - "szóba állt" a Magyar Hírlappal. (Persze a Népszabadsággal, Magyar Naranccsal stb. szóba állni, az baromi menő. Kis hülye!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!