Nem volt nehéz langyos vízbe keveredni

2013. június 16. 11:07

Az én családomban megszűnt a kohézió, 3-4 fős csoportokra izolálódtunk és nagyon sok mindent elvesztettünk. A szüleim megpróbáltak túlélni, és úgy döntöttek, sok mindent eltitkolnak a gyerekeik előtt.

2013. június 16. 11:07
orion
Mandiner-komment

„Nagyon érdekes és nagyon jellemző, amit az »eklektikus« környezetről mond.

Én egy pár évvel idősebb vagyok Viktornál, és nagyon is értem, miről beszél.

Volt egy nagyon erős paraszti kultúra, amit a szocializmus igyekezett a sejehaj nótaestekre redukálni, az öntudatos, szervezett munkásokat a rezsimszolga szakszervezetbe kötelezni(közben megszüntetni az összes önsegélyző és kultúregyletüket), az értelmiség vallásos részét annulálni, így az emberek nagy többsége egyátalán nem vagy csak kevés kapaszkodót talált.
Közben ne feledkezzünk meg az ügynökökről és besúgókról meg a tartótisztjeikről sem.

Nem volt nehéz langyos vízbe keveredni, kockaházat építeni a faluban, de abból kikeveredni, ahhoz már több kellett. És Orbán Viktorban megvan ez a plusz.

Nyilván az itt kommentelők mindegyike, akik Orbánt ekézik, rendkívül elkötelezett, többgenerációs értelmiségi családból származik, hatalmas tudású mindenki és nyilván hibátlanul használja az escargot fogyasztásához alkalmas célszerszámot, mert a dédi fényes biedermeier ebédlőasztalánál volt ideje megtanulni. Nem beszélve a magasröptű szellemi okításokról, amelyek sajnálatosan csekély módon hasznosultak-mint az a kommentek jó részéből kitetszik. 

Én saját családomban elharapott félmondatok, jelentőségteljes pillantások, néha értelmetlennek tűnő tiltások, eldugott könyvek zavarában nőddögéltem, ismeretlen rokonok képeit, leveleit kapkodták ki a kezemből azzal, hogy majd ha nagy leszek...és megtanultam, hogy vannak dolgok, amiről máshol nem beszélünk, de ettől függetlenül boldogan szavaltam mindenféle verset április 4-én és én is voltam KISZ-tag (bár kivágtak,izé..asszem etikai okokból.Tán túl rövid volt a szoknyám vagy túl nagy a kokárdám március 15-én, esetleg lógtam egy május elsejei felvonulásról, vagy mert soha nem mentem építőtáborba-valami ilyesmi)

Az én családomban megszűnt a kohézió, 3-4 fős csoportokra izolálódtunk és nagyon sok mindent elvesztettünk. A szüleim megpróbáltak túlélni, és úgy döntöttek, sok mindent eltitkolnak a gyerekeik előtt. De arra pontosan emlékszem, amikor apám azt mondta, volt itt 150 éves török uralom is, és annak is vége lett, ezt is kibírjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. június 17. 04:31
Nekem tetszik a sok egyesület, meg egylet, sok kisközösséget éltet a közös érdeklődés. Az ezekben történő viták, összeütközések is nagyon hasznosak. A blogoszféra élénk jelene is arra utal, hogy ez egy mindennapi emberi igény. Én a gárdát is békén hagynám, meg a sok szittya kört, íjászokat, lovasokat, autóbuzikat, hadd csinálják. Nem lehet mindenkinek zenei tehetsége énekkarokhoz vagy zenekarokhoz. Legalább rájönnek, hogy ezek a társadalmi sejtek olyan erős szövetet adnak amin a pokol kapui sem vesznek erőt. A maszop minimum megbukik rajtuk:)
orion
2013. június 16. 20:30
Atyaisten! Nem aspiráltam erre, de köszönök minden hozzászólást. Igazán rendesek vagytok, nem is "ekéztek" (n)agyon. :)
lavor
2013. június 16. 17:50
Habár nem vagyok se Orbán fan, se fideszes, mégis úgy látom hogy Orbán a jelenlegi magyar politikai élet egyetlen kiemelkedő alakja, a kihívók a nyomába se érnek. Jó az meglehet hogy Orbánnak is megvolt az az előnyös családi háttere, ami még rajta kívül több ezer kortársának, mégis az a több ezer akárki már lemorzsolódott, eltűnt, mert azok a családi háttéren kívül nem rendelkeztek azzal, ami nem csak ehhez a pályához, hanem úgy egyébként az élet minden területén szükségesek, ilyenek a tehetség, készség, képesség stb. Sztem az elvitathatatlan tény, hogy Orbán Viktor kurvára ért a szakmájához, örömünkre és bánatunkra egyaránt.
várúr
2013. június 16. 16:56
Remek, objektív írás. Emlékeztet a saját csakédi ellhallgatásainkra a komcsi időkben. A kommentelők idióta, nagyarcú Orbán-ekézése is találó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!