Bagdadtól Bostonig

2013. április 20. 13:30

Bármennyire szörnyűséges a hétfői terror, az nem szolgáltathat jogalapot arra, hogy rendőrállam épüljön az Egyesült Államokban.

2013. április 20. 13:30
Wéber Balázs
Magyar Hírlap

„Bármennyire szörnyűséges is azonban a hétfői terror, az nem szolgáltathat jogalapot jó néhány dologra. Nem lehet például boszorkányüldözésbe kezdeni sem a csecsenek, sem az iszlám ellen csak azért, mert a gyanúsítottak csecsen származásúak és feltételezések szerint muzulmánok. Tettük ugyanis nem nemzetiségükből vagy vallásukból következik, és minden bizonnyal minden normális csecsen, valamint igazhitű muzulmán elítéli azt, bármekkora kritikusa is esetleg az Egyesült Államoknak. Ártatlan emberek lemészárlása nem csak politikai, hanem pszichológiai probléma is – aki ilyenre képes, annak lelkében valami végletesen elcsúszott, tettével pedig mindent beszennyez maga körül.

A bostoni rettenet nem adhat jogalapot arra sem, hogy rendőrállam épüljön az Egyesült Államokban – vagy azon is túl. Az amerikai politika mindig tudta, hogyan kell ellenségképet kreálni, hogyan lehet vélt vagy valós veszélyre hivatkozva emberi jogokat csorbítani, és olyan akciókba kezdeni, amelyek következménye végül még több szenvedés lesz. Még emlékszünk George W. Bush egykori amerikai elnök híres mondatára, aki a szeptember 11-i terrortámadások után, a World Trade Center romjain állva ígérte meg bosszúra szomjazó népének, hogy nem kegyelmeznek azoknak, akik ezt tették. Az Egyesült Államok ezt követően szétbombázta Afganisztánt, és hamis vádak alapján lerohanta Irakot – sok helyen káoszt és anarchiát, valamint becslések szerint több mint százezer teljesen ártatlan civil áldozatot hagyva maga után. Őértük nem celebrálnak misét, őértük nem csengenek hangzatos szózatok, ők nem kapnak órákat a nyugati média főműsoridejében. Ők elfeledve nyugszanak bászrai sikátorok mélyén, bagdadi házak romjai alatt, afganisztáni falvak szétbombázott kunyhóiban. Boston nem feledteti azokat az amerikai rémtetteket sem, amelyekért az ország támadások sorát kapta világszerte – és itt nem szélsőjobbos-szélsőbalos hülyegyerekek öklendezéseire gondolunk, hanem elismert professzorok, független jogvédők, az emberi sorsokra még érzékeny szakértők tényszerű kritikáira. Nem lehet megfeledkezni Abu Ghraib szégyenéről és Guantánamo gyalázatáról – valamint arról, hogy Barack Obama amerikai elnök máig nem tudta beváltani a fogolytábor bezárására 2009-ben tett ígéretét.

Az őszinte szembenézésre mindenhol szükség lenne – függetlenül a mostani robbantástól és annak esetleges politikai motivációjától. És fel kellene ismerni, hogy a halál mindenkinek ugyanolyan fájdalmas, az emberi élet pedig mindenhol ugyanannyit ér – legyen szó Kabulról, Bagdadról vagy éppen Bostonról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. április 20. 15:40
100 bagdadi robbantással együttvéve sem foglalkoznak annyit, mint 1 bostonival. Minden robbantássorozat úgy kezdődik, hogy valaki visszarobbantott.
párizsi
2013. április 20. 13:57
Ki ez a fasz, aki ilyet mer böffenteni és megvédeni egy , vagy jelen esetben 2 terroristát? Kiket öltek meg? Ártatlan szurkolókat és nem is focimeccsről beszélünk, aztán meg egy rendőrt, akinek az volt a dolga, hogy megvédje a diákokat! Tőlem az ilyen emberek lehetnek csecsenek, mint ebben az esetben, vagy magyarok, de elítélendő a tettük! Ez nagyon wazze, amikor összekeveri egy-két firkász a valóságot, vagy a gyűlöletet és gyűlöletírással reagál! Bravo!
Soma
2013. április 20. 13:43
Már nem épül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!