Inda, Őszöd, Túlkapások, Indexvideó

2013. április 02. 09:51

Innen nézve nem sok kockázatot látok abban, hogy azt írjam: 2006 volt az Index legsűrűbb éve.

2013. április 02. 09:51
Gerényi Gábor
gg

„Hamarosan Uj főszerkesztőnél is elpattant valami, és egy emlékezetes, drámaian riadt levélben próbálta más vágányra téríteni a webkettes Index-vonatot. Jobbkeze, Kardos Gábor ekkorra már teljesen önállósította magát, és szinte teljes erővel a szolgáltatásfejlesztés ügyein ügyködött, sokszor kényszerűen hanyagolva a lap körüli tennivalókat. Én teljes erővel a közösségi fordulatot hirdettem, és az újság minél több tartalmi egységét szerettem volna mihamarabb blogba kiexportálva látni - ebben a radikális vízióban viszont szinte csak ellenfelem volt a cégen belül, hiszen az újságírók többsége (akkor még) szerette volna magát világosan megkülönböztetni a jöttment bloggerektől, a kereskedelmi osztály pedig kimondottan rosszul volt az ötlettől, hiszen épphogy, nagy nehezen bevezették és elfogadtatták az Index oldalait a reklámpiacon, most máris továbblépnénk innen, ez borzasztó perspektíva volt nekik.

Uj Péter drámai levele tehát elsősorban azt sugározta, hogy eléggé egyedül maradt - pedig nem is jelent meg minden félelme ott, akkor, abban a két és fél oldalas kiáltványban. Rengeteg mindenben igaza volt egyébként - az internetes telefonszolgáltatáshoz én sem fűztem semmilyen reményt, azt Kardos tolta nagy erővel -, és a záró javaslata sem volt ésszerűtlen: álljunk meg egy picit, gondolkodjunk, és ha valóban a közösségi média felé szeretnénk menni, akkor definiáljunk élesen egy víziót, majd folytassuk az egészet egy vállalatszervezeti reformmal.
 
Hát, egy óriásvállalat biztos így csinálná, az Index akkor azonban egy ilyenbe bele is halt volna, még ma is a reform egy újabb fejezetének részleteit tervezgetnénk. Ehelyett inkább megnyugtattuk Pétert, és gyorsan továbbtoltuk a folyamatokat, még nagyobb erővel - az első komoly mérföldkövet már februárban elértük, többé-kevésbé el tudott indulni a Blog.hu motorja, ami az év hátralevő részében alapjaiban változtatta meg a játékot, amit mi és konkurenseink űztünk.
 
A februári Index-címlapon még nyoma sem volt a dolognak, de hátul csendben, szép sorban átköltöztettük a legnagyobb szerkesztőségi blogokat az új motorra: mozdult a Tékozló Homár és a Comment:com, a kultúrrovat közelében lévő emberek Csáp Géza néven indítottak könyves-zenés-filmes blogot, Uj Péter pedig most már nagy lelkesedéssel vetette bele magát Gazda Alberttel és néhány külsőssel az első borblog, a Művelt Alkoholista szervezésébe. Szabó Gergő a Hírbehozóból pedig új blogot prezentált, a Webisztánt - ezzel megalapozott egy új hagyományt, egy hosszú blogsorozatot, az -isztán végű blogokat (a dolog végül paródiába fulladt,és hetekig hülyítettük egymást mindenféle isztánnal). Én is aktivizálódtam, a Homárra és a Csáp Gézára is kértem írásjogot, valamint február 3-án ezzel a poszttal elindítottam az elektronikus zeneeszközökről szóló MIDI blogomat, ami ma, hét év után is aktív, szinte naponta írok bele. Ugyanebben az időben rábeszéltem az akkor még papíron nyomuló ufis barátainkat, Balogh Ákost és Ablonczy Bálintot, hogy indítsanak csapatukkal egy bloghus blogot is, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle. Egész jól bejött, az Ufi blognak pár héten belül már több olvasója volt naponta, mint papíron havonta. Ebből lesz később a Mandiner, de addig még ebben a történetben is lesznek csavarok.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2013. április 02. 15:17
Zsandiner :)
kispufi
2013. április 02. 15:17
nesztek, itt a coming out helyettem kis virág módra: hát honnan nőttetek ki, ugye, aztán meg mégis, ugye, hát most erre mit mondjunk/janak/jatok, ugye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!