„Minden konklávé rejtély”

2013. március 13. 11:57

Őfelsége Bécsben közölte a prímással, hogy ő meghajlik X. Pius pápa rendelete előtt, amely a vétójogot eltörli. Ő nem is kíván senki ellen vétót bejelenteni.

2013. március 13. 11:57
Stencinger Norbert
A Nagy Háború

»1914. augusztus 20-án Budán a Szent István körmenet után átnyújtottam a bíborosnak Mery del Val bíboros államtitkár táviratát: X. Pius pápa meghalt« – emlékezett az eseményre dr. Lepold Antal, Csernoch József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek titkára. Az egyházfő halálával karizmatikus vezetőjét vesztette el a római katolikus egyház, akit kisugárzó személyisége miatt már életében is nagy tisztelet övezett. A háború közeledése, azonban igen nagy terhet jelentett számára, és kitörését nagy megdöbbenéssel fogadta. Amikor egy ízben a Monarchia követe azt kérte tőle, hogy áldja meg a hadseregének fegyvereit, azt felelte: »Én nem a fegyvereket, hanem a békét áldom meg!« A háború kitörését követően figyelmeztető üzenetet küldött katolikus egyházbéli híveihez, de már késő volt. Ekkor állítólag felsóhajtott: »Ó, ez a háború! Érzem, ez a háború a halálom!« 1914. augusztus 19-ről 20-ára virradóra hunyt el. 1954-ben iktatták a szentek sorába.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!