Orbán Viktor legjobb tanítványa

2013. február 05. 14:35

A fideszes gyakorlat szándékosan összekeveri a szociálpolitikát a büntetőpolitikával.

2013. február 05. 14:35
Havas Szófia, Lendvai Anna
Népszava

„Tarlós István téved, amikor azt írja, hogy ők a svéd modellt követik. A kényszerítés tarlósi megoldásának ugyanis semmi köze nincsen ahhoz az ellátórendszerhez, ami a skandináv állam szociálpolitikáját és hajléktalanpolitikáját jellemzi. A svéd modell a szolidaritáson alapul, ami nehezen mondható el arról a fideszes gyakorlatról, amelyik szándékosan összekeveri a szociálpolitikát a büntetőpolitikával. A skandinávok, csakúgy, mint számos más európai állam a megelőzésre és a hajléktalanságból való kivezetésre összpontosít, maga a hajléktalan-ellátórendszer a lakosságszámhoz képest, a magyarországi helyzethez képest egy lényegesen kisebb számú hajléktalanközösségről gondoskodik – fajlagosan és összességében is lényegesen nagyobb összegből. Az átmeneti szállást, illetve a krízisellátást biztosító menhelyekkel szemben a hosszú távú megoldásokat részesítik előnyben, személyre szabott módszerekkel segítenek a bajba jutottakon.

A bűnbakképző politika egyik ismérve, hogy számos sztereotípiát használ és erősít. A mai magyar társadalom régóta él azon feltételezésekkel, melyek szerint a hajléktalanok maguknak köszönhetik a bajt, alkoholfüggőségük vagy játékszenvedélyük sodorta őket a nyomorba. Nem kétséges, hogy ezek is szerepelnek a hajléktalanságba sodródás okai között, azonban lényegesen többen és egyre nagyobb arányban olyan anyagi okok miatt kerülnek ebbe az élethelyzetbe, amely egy erős szociális háló megléte esetén nem fordulhatna elő. Elég egy néhány hónapig tartó betegség vagy munkanélkülivé válás, elég egy–két rosszul meghozott döntés, elég egy családi tragédia, s máris küszöbön van a lecsúszás. Ma az alkoholbetegség sokkal inkább következménye a hajléktalanságnak, semmint okozója, azonban még így is téves az az elképzelés, miszerint a hajléktalanok csak isznak, és nem dolgoznak. Közel fele rendelkezik valamilyen jövedelemszerző tevékenységgel, s körükben lényegesen nagyobb arányban fordulnak elő azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, mint a nem hajléktalan csoportok között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2013. február 05. 17:18
Azért, bár elég rövidnek tűnik a memóriája a két hölgynek, felidézhetnék azt is, hogy mi vezetett ehhez a nagyarányú hajléktalansághoz. A szoci-szadesz által elprivatizált, majd megszüntetett, munkahelyek nagy száma. Az általuk hagyott, sőt támogatott, devizahitelezés. Az általuk erőltetett, választókat szerezni kívánó, szociális politika. Az EÜ rendszer, például az OPNI bezárása, szétrombolása. A GDP-nk 80%-ának külföldi kézben lévő cégek kezébe adása. a közművek privatizálása, ezáltal megfizethetetlenné tétele. Stb, stb.
balbako_
2013. február 05. 17:14
Havas Szófia 800 ezret vett fel munkahelyén havonta, de a kollégái nem látták. Nem ért rá. Politizált. Most is azt teszi és vajon ez mennyibe kerül a munkahelyének?
Kvasztics Fedor
2013. február 05. 16:23
Havas Szófiáék idejében százak fagytak meg az utcán, mert hagyták őket a piszokban, meg a jogaikban fetrengeni. Ez a liberális városvezetés részéről nem volt más, mint síma cserbenhagyás, a segítségnyújtás elmulasztása. A balliberálisok ha kell, akarta ellenére is megváltják a társadalmat, de akaratuk ellenére már nem akarták megmenteni a megfagyottak életét. Ennyit róluk, a humanizmusukról, az álszent emberbarátságukról.
narmer
2013. február 05. 15:58
Havas és Lendvai.A két" év arca"! Úgy olvastam Havas porcelánokat és bundákat gyűjt.Nosza el lehet belőlük adni, és venni egy egy pofás hajléktalanszállót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!