Így ünnepeljetek

2013. január 23. 17:19

Magyarország nagyjából 90 milliárd forintot költ el kulturális életének finanszírozására, ez pedig a nagyjából 16 ezer milliárdos költségvetés alig több mint 0,5 százaléka.

2013. január 23. 17:19
Stummer János
Jobbegyenes

Nem véletlenül választottam írásom mottójául Klebelsberg Kunónak, a 20. század egyik legnagyobb magyar államférfijének fenti gondolatát. A globalizált tömegkultúra rohamszerű magyarországi elterjedése ugyanis a Trianonban elszenvedett veszteségek okozta sokkhatáshoz hasonlítható mértékben ingatta meg a társadalmi kohéziót. Az egyre nagyobb intenzitással a magyar társadalomra zúduló impulzusokat mindeddig nem sikerült kezelni, ennek jeleit nap mint nap tapasztalhatjuk. Ha csak a családjuktól és nemzetüktől elvadult, kiábrándult és valamilyen kapaszkodót kereső fiatalok tömegeire, vagy a saját kultúrájának valódi értékeit elvesztő és emiatt a többségi társadalomba beilleszkedni képtelen több százezres kisebbségre gondolunk.

2013-ban Magyarország nagyjából 90 milliárd forintot költ el kulturális életének finanszírozására, ez pedig a nagyjából 16 ezer milliárdos költségvetés alig több mint 0,5 százaléka. Nyilvánvaló, hogy a kialakult helyzet megváltoztatásához a jelenlegi erőforrások többszörösére lenne szükség. A ma hetven éve született Cseh Tamás Születtem Magyarországon című dalában szegezi nekünk: kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul? Nos ha a jelenlegi helyzeten alapjaiban és radikálisan nem változtatunk bizton állíthatjuk: senki.

Fél százalék. Így ünnepeljetek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. január 23. 22:15
Lehet mecénáskodni
kamasuka
2013. január 23. 20:26
Évi 4000 milliárd megy el Bajnai és Gyurcsány úr hitelének törlesztésére, amelyből sima 450 milliárd a kamatok kamata. Kéretik a fél százalék miatt náluk reklamálni!
aetius
2013. január 23. 18:21
Lehetne ez 500 milliárd is, ha nem kéne éves szinten több 100 milliárdot törlesztenünk államadósság címszó alatt.(sőt, némelyik évben több ezret(lásd 2012, amikor 2000 milliárd fölött volt))
Robin
2013. január 23. 17:50
Ha a kultúra fontosságára a Jobbiknak kell figyelmeztetni, az már a vég kezdete...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!