Rendszerváltás vaktában

2012. december 03. 14:58

Bekövetkezett az, aminek húsz évvel korábban kellett volna bekövetkezni.

2012. december 03. 14:58
Bíró Zoltán
Magyar Hírlap

„Lehetne sorolni azok nevét, akik valóban és őszintén élharcosai voltak a rendszerváltásnak, a legöregebb MDF-es Fekete Gyulától a legfiatalabb, fideszes Orbán Viktorig, de Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila neve e névsorban aligha szerepelhetne. Ők vagyonosodásuk és új politikai egzisztenciájuk megalapozásával voltak elfoglalva: a gyors és hatékony alkalmazkodással a hamarosan és viharosan bekövetkező liberális kapitalizmushoz. Voltak persze a szocialisták reformköreiben is jó szándékú naivak, akiknek az orrára dörzsöltebb öregjeik éppúgy nem kötötték a valóságos szándékaikat, mint ahogy később a választóknak és a saját választóiknak sem. Így történhetett, hogy húsz év kellett, mire a magyar emberek döntő többségben ráébredtek arra, hogy a legutóbbi választásokon vagy kihasználják a lehetőséget és félretaszítják őket a hatalomtól, vagy ugyanazok folytatják az ország kifosztását, ezermilliárdok eltüntetését, a nemzet lehetőségeinek, erőinek eltékozlását és felmorzsolását. A kétharmados győzelem ezt a ráébredést mutatta. Igaz, meglehetős késéssel.

Bekövetkezett az, aminek húsz évvel korábban kellett volna bekövetkezni. Most azonban a szociálliberálisoknak még fájóbb, mintha akkor, 1989–90 táján történt volna, hiszen oly hosszan élvezték már-már kikezdhetetlennek tűnő hatalmukat az ország felett, hogy nemcsak anyagilag, de lelkileg is berendezkedtek a helytartóknak ácsolt színpadon. Ám most kívülről átkozódhatnak csupán, fasisztázhatnak, antiszemitázhatnak, mint annak idején a lakiteleki időkben minket is, de a kormány egyelőre teszi a dolgát – és nem éppen az ő szájuk íze szerint. Egyik-másik valóban szélsőségesen otromba és ostoba jobbikos képviselői felszólalás után rendezhetnek kisebb-nagyobb cirkuszt, kitűzhetik néhányan a sárga csillagot, szervezhetnek tüntetést, sajtókampányt nyugati társaik segítségével, de mi-után évtizedekig mocskolták, gyalázták a magyarság értékeit, legfeljebb annyit érhetnek el, hogy egyre több utálatot gerjesztenek önmaguk ellen azokban is, akiknek egyébként nem kenyerük az utálkozás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beflower
2012. december 03. 20:20
Tisztelt Biró Zoltán Úr/Elvtárs/! Ha Az Ön által emlitetteknek, beleértve Önt is,bármi köze lett volna a rendszer váltáshoz,akkor valóban igaz lehetne amit ir. Csakhogy:NEM mi döntöttünk, Hanem Raegen-Gorbacsov találkozókon dőlt el sorsunk.Az "un" nevezett rendszerváltók valami oknál fogva közel álltak a tűzhöz mindegy melyik oldalon álltak is valójában,igy születtek a politikai,gazdasági karierrek.Elszámoltatás meg nem lesz,főleg a rendszerváltás körüli dolgokról,mert Gorbacsovék egyik feltétele ez volt.Önnek mennyi része van a máig is titkos MDF-SZDSZ paktumban? Inkább erről szeretnénk hallani valamit! Tisztelettel Bajorországból Beflower.
OberEnnsinnen
2012. december 03. 19:55
Egyetlen A/4-es oldalon elférne:1982-től(ekkor kezdtünk az IMF-be való belépésünkkel rendszert váltani) 2012-ig akár évenkénti bontásban melyik rendszerváltó kormány hogyan váltott rendszert? Természetesen a "jövőbe" tolt adósságokat is a tettesre terhelve. Vajon ez miért nem megy?
tarackos
2012. december 03. 17:14
Nem találom a cikkben sem az ügynök sem az iratnyilvánosság szavakat. Majd akkor vauvau Zolika ha ezeket leírtad! Mennyiért nem mered leírni?
brabant89
2012. december 03. 16:21
Egy cikk a négyek (Bihari Mihály, Bíró Zoltán, Király Zoltán és Lengyel László) kizárásáról. http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/04/08/1988_kizarjak_a_negyeket_az_mszmp_bol/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!