Braun Róbert és az ő Paradicsoma

2012. november 26. 19:10

Braun a cikkben felvonultatott minden létező szót és kifejezést, melyek a mai gazdasági és társadalmi helyzetben reneszánszukat élik. Mindezt olyan mennyiségben és sűrűségben, hogy ez a teljesítmény már önmagában is elismerést érdemel.

2012. november 26. 19:10
Pallaghy Orsolya
Multikulti

„Braun Róbert írásának minden szavát és mondatát könnyedén magunkénak érezhetünk. Ki ne szeretne élhetőbb társadalmat, jobb anyagi és társadalmi körülményeket, prosperáló Magyarországot vagy etikus cégeket? Szakmai szemmel is teljes mértékben helytállóak az alapvetései: a fenntarthatóság egyértelműen az egyetlen esély arra, hogy hosszú távon is élhető jövőt biztosítsunk a magunk és a gyerekeink számára. Az általa felvázolt vízió maga a Paradicsom, ami sokaknak illuzórikusnak tűnhet, de mint ahogy korábbi bejegyzésemben is írtam, a komoly kihívásokat jelentő egyéni vagy akár össztársadalmi célok igenis sokkal hatékonyabbak, mint azok, melyek ugyan racionálisak, de pusztán a jelenben rendelkezésre álló képességeken és tudáson alapulnak.

A cikkben elmélyedve azonban más szempontok is felmerültek bennem. Komoly nehézséget okozott például számomra megfejteni Braun Róbert mondanivalóját a fent felvázoltakon túl. Hiszen (feltételezem) a célja nem az volt, hogy megfogalmazza személyes vágyainkat (azt mi kiválóan és egyébként nála sokkal jobban meg tudjuk tenni), de nagy eséllyel az sem, hogy a fenntarthatóság elveit taglalja.

Tisztánlátásomat azt hiszem komolyan gátolta, hogy a cikkben felvonultatott minden létező szót és kifejezést, melyek a mai gazdasági és társadalmi helyzetben reneszánszukat élik. Mindezt olyan mennyiségben és sűrűségben, hogy ez a teljesítmény már önmagában is elismerést érdemel.

Egyenlőség, szolidaritás, igazságosság, demokrácia, esélyegyenlőség, transzparencia, szabadság, függetlenség, tisztelet, előítélet-és konfliktusmentesség, közösségi érdekek, elegendő pénz, idő, kapcsolat, jogok, tudatosság, nyitottság, termelő és alkotó ember, jóllét, környezetvédelem, felelősség, kiszámíthatóság, befektető- és vállalkozásbarát, okos fogyasztás, helyi közösség, élethosszig tartó tanulás, egészség-megőrzés, fogyasztóvédelem, adómorál, emberi méltóság, nemzeti együttműködés, gyarapodás, felemelkedés, jövő, innováció, versenyképesség, hit….

Emellett írt a hazai helyzetről, az átalakuló világról, a rendszerváltásról és a bukásra ítélt kapitalista rendszerről. Az önmagukban teljes mértékben elfogadható megállapítások ellenére valahogy az összkép nekem továbbra is homályos maradt, amíg fel nem fedeztem a cikkben néhány egész ügyesen elrejtett gondolatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. december 11. 17:20
Nem kisajátitotta: gazdátlanul hagyva találta. Ha mindenáron ezen akarsz faszolni.
Robin
2012. december 11. 17:20
"Nem kisajátitotta: gazdátlanul hagyva találta." A magyar nemzet a gazdája, szolgálója. Akkor sem volt gazdátlanul hagyva, csak senki nem készült fel rá, hogy lenyúlhatják, önös érdekekre használhatják. Remélhetőleg már nem lesz többé ilyen óvatlan a nemzet. (a faszolni = vételezni, a német 'fassen' megfog igéből)
Zokni
2012. december 04. 08:34
Sajnos nem kaptam kedvet az eredeti elolvasására, ezért csak két megjegyzés Szerző fenntartásaihoz. 1. Közismert kifogás az, hogy a magyar jobboldal mára már teljesen kisajátította a nemzet témakörét, kapcsolódva ezzel az immár hagyományos kommunista-ellenességéhez. Ha emlékszik kedveském, de hát Ön olyan fiatalka még, a kokárdás-ügyre, amikor a Fidesz úgy találta kifejezni a nemzeti ragaszkodását, hogy politikai kérdést csinált a kokárda viseléséből 2002. március 15-én, illetve a választásokig a TOVÁBBviseléséből. Tehát, aki nem hordta a kokárdát, az nem csak a Fidesz ellen volt, hanem a haza ellen is... EZT mindig hangsúlyozni kell, mert Ön, és az Önhöz hasonló rövideszű (illetve fiatalabb) honfitársaink személyes ügyként kikérik maguknak, hogy más „harcoljon ez ügyben”, elfeledkezve arról, hogy megint mások meg éppen eme intim érzelmével készek visszaélni bármikor, ha kell. (Most éppen pl. valakik az izraeli kettős állampolgárságból próbálnak messzemenő következtetéseket levonni…) 2. Azért nem árt, hogy egy politikamentes bloggernek legyen valamiféle politikai ismerete. Ugyanis az nem teljesen a valóságtól való elrugaszkodott kijelentés, hogy a „szolidáris, igazságos, demokratikus - társadalom értékei” - baloldali értékek. Ez ellen olykor jogosan kardoskodhatnak a jobboldaliak, de javaslom, hogy – kívülállóként – Ön inkább ne tegye. A „jobb-bal” nem egy címke, nem egy szín, hanem egy minősítés, mely szervesen kapcsolódik a múlthoz, és a mai jobboldalnak éppen az a feladata, hogy e múltból kiválassza azt, amihez ragaszkodik, és meghatározza azt, amitől elhatárolódik. (Ahogy most éppen a kormány, az idióta Jobbiktól…) A baloldalnak is megvan a maga gondja, hogy valahogy levakarja magáról a sztálinizmus és a rákosista, kádárista vadhajtásokat…
Senye Péter
2012. december 04. 08:34
Semmi probléma. Csak egy újabb jelentkező Bajnainál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!