Levél dr. Szabó Máté ombudsmanhoz

2012. november 01. 15:29

Kötelességemnek érzem a felvételizett fiatalok nevében néhány olyan momentum megjelölését, amely úgy gondolom súlyosan sértette a felvételizők jogait és lehetőségeit.

2012. november 01. 15:29
Lengyel Dániel
Hallgatói Hálózat Facebook

A kormány szeptemberben tájékoztatta az oktatási intézményeket, hogy 480 pont helyet már idéntől 500 pontos lesz az érettségi rendszer. Már ez az intézkedés rosszul érintette a leendő felvételizőket, hiszen a diákok többsége már 2 évvel ezelőtt az előző pontrendszernek megfelelően választott magának fakultációt, illetve tett már előrehozott érettségit. Ezután következett a keretszámok drasztikus módosítása, amely következtében több ezer diáknak kellett önhibáján kívül önköltséges képzésre mennie, más szakra jelentkeznie, vagy legszélsőségesebb esetben egyenesen külföldre menekülnie.

Senki sem adott választ azoknak a diákoknak, akik 2 évvel ezelőtt az előző rendszer játékszabályainak megfelelően úgy vették fel a fakultációkat, illetve tettek előrehozott érettségit, hogy majd jogi vagy közgazdász pályára mennek. Nekik nem volt lehetőségük már váltani más szakra, hiszen ismétlem már tettek előrehozott érettségit és már nem tudtak felvenni újabb fakultációt az utolsó évben. Ezeket a diákokat nem érte semmilyenfajta jogsérelem?

 

9 nappal meghosszabbították a felvételi jelentkezés határidejét az Ön kérésére. Ez persze egyik felvételizőt se segítette ki különösebben, hiszen az új feltételek mindegyike megmaradt, csak még 9 napot várhattak a diákok a levelek feladásával.

 

Egy másik fő problémát a röghöz kötés jelenti. Az Alkotmánybíróság rendelet formájában nem engedte át a röghöz kötést. A felvételi hiánypótlására és a jelentkezési sorrend megváltoztatására július 10-ig volt lehetőség. Július 10-ig ez volt az utolsó információ, ami a diákok rendelkezésére állt. Ennek következtében több diák dönthetett úgy, hogy megváltoztatja sorrendjét az önköltséges és államilag finanszírozott helyek tekintetében. Ugyanis az a diák, aki önköltséges helyet jelölt elsőnek, ennek a hírnek a tudatában dönthetett úgy, hogy mégis az államilag finanszírozott helyet jelöli elsőnek, mivel július 10-ig nem született hatályos döntés a röghöz kötésről. Ennek ellenére az Országgyűlés július 12-én döntött a röghöz kötésről törvény formájában. 2 nappal az után, hogy befejeződött a felvételi módosítások határideje. Ezeket a diákokat nem érte semmilyen jogsérelem?

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 02. 10:58
http://kkbk.blog.hu/2011/11/02/egyetemi_korrupciok
Fakutya tizedes
2012. november 02. 10:43
A hallgatói oligarchákat jobban érdekli a dizsi biznisz.
Gombóc XVI. Artúr
2012. november 01. 20:47
Azért szerencse, hogy a vezér állami pénzen tanult. Mondjuk nyilván sokat ér az a jogi diploma, hiszen egy percig nem volt"rendes" állása 1990 óta, mégis elit helyen lakik és nincsenek anyagi gondjai...
füst
2012. november 01. 18:31
Öcsi, Mi lenne, ha egyszerűen csak szorgalommal és tanulással akarnátok továbbjutni petíciók helyett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!