Disclaimer, coming out, vagy amit akartok

2012. augusztus 02. 19:37

Amikor az egyén rájön, hogy az az optimális, ha lemond némi előnyről a kollektív hasznosság miatt, akkor összességében mindenkinek kicsit jobb.

2012. augusztus 02. 19:37
Szuperbusz
Nem, nem

„Szóval a lényeg az, hogy két világnézet van jobbára elterjedve itthon, az egyik szerint mindenki hagyjon békén mindenkit, senki ne szóljon bele más dolgába, és aki ezt teszi az egy konzervatív köcsög. Ő például fel van háborodva azon, hogy be akarják vinni polgári szolgálaton katasztrófavédelemre. 

A másik szerint egy erős államnak ki kell kényszeríteni az emberek közötti együttműködést, és akkor majd nem lesz olyan szar. Ő szerinte például remek dolog, ha rákényszerítenek embereket, hogy menjenek a gátakra. 

Mind a két világnézet kontraproduktív, és fos. 

Szerintem az ember önmagában gyenge, és erőtlen, egyedül például nem tudsz megölni egy mammutot, együttműködve viszont igen. Én úgy gondolkodom, hogy mindenkinek belülről kéne hajtva lennie afelé, hogy együtműködjön másokkal, illetve, hogy ne lépjen más tyúkszemére (értsd: szerintem egy büdös paraszt az, aki éjjel hangosan üvölt a gangon, és nem hagy aludni másokat, de szerintem az is egy bunkó köcsög, aki rendőrt hív rájuk. Én magam automatikusan inkább nem üvöltök a gangon így aztán nem idegelek másokat.)

Az a baj, hogy jelenleg ez a felfogás archaikusnak és túlhaladottnak látszik, holott ez az egyetlen, ami hosszútávon tényleg kifizetődő mindenkinek. Amikor az egyén rájön, hogy az az optimális, ha lemond némi előnyről a kollektív hasznosság miatt, akkor összességében mindenkinek kicsit jobb, és bár az egyénnek nem maximálisan jó, cserébe más vonalakon nem jár annyira rosszul, bár járhatna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. augusztus 03. 09:57
Ne szóljon hozzám senki mindenkit leszarok,téged is kedves cikkíró (:
vizesnyolcas
2012. augusztus 02. 23:56
Ez alapvetően a közösséghez tapadó kultúra kérdése. A kultúra pedig mintakövetés, tanítás, tanulás útján alakul ki. Igen, valaha voltak, olyan zárt közösségek, amelyekben a "lemondani némi előnyről a kollektív hasznosság érdekében" elv átalánosságban működni tudott. Ha valaki nem igazodott hozzá, az rövid úton kívül találta magát, és megtapasztal, hogy sokkal rosszabbul járt, mint ha alkalmazkodott volna. Ha azonban egy ilyen A közösség mellett egy B közösség jellemzően ellenkező elvek szerint működik, és az A nem képes szeparálni magától a B tagjait, akkor az A és a B találkozása a B számára lesz nyereséges (persze csak rövid távon, amíg az A teljes felőrlése még nem fejeződött be). Az egy marhaság, hogy "az is egy bunkó köcsög, aki rendőrt hív rájuk". Ahol ugyanis megközelítőlegesen működik a "lemondani némi előnyről a kollektív hasznosság érdekében" kultúra (pl. a skandináv országokban), ott még azért is simán feljelentenek, ha eltéveszted a szelektív hulladékgyűjtő helyes használatát. (És ezt ők a legcsekélyebb aggály nélkül teszik, mert nekik az a normális.)
Krupp Skya
2012. augusztus 02. 21:08
Igen így van Bokros is lemondott a nyugdíjam feléről én is jól jártam meg a Bokros is mert én kapom a nyugdíjam felét. Bokrost meg betette Dávid Ibike Európai Uniós révkalauznak havi 5 milláért. Abból már tudja fizetni a fűtés számlákat és édesannyának nem kell állandóan a gáz-a víz-a villany-és a parkoló órákat bámulnia most már ráér utazgatni is Panámába is ellátogathat ahol afia ilyen jó közgazdasági nyugdíjfelező iskolákat végzet MSZMP-s légelhárítóként.
nemormester
2012. augusztus 02. 20:37
A kedves szerző elmúlt már 14 éves? Mert oly egyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!