Ők a nemzet nagyjai!

2012. július 25. 14:29

Nyirő nyilas volt, na és? Tormay viszont állítólag leszbikus volt, az pedig manapság tudvalevőleg egy igen demokratikus cselekedet, így részére is kijárhatna a ganz egal.

2012. július 25. 14:29
Ágoston Dániel
Dani vagyok

„Egyszer-egyszer, titokban, mikor senki nem néz oda, mikor meggyőződtem arról, hogy senki nincs a közelemben, meglátogatom a Népszava weboldalát. A Népszava oldalán pedig csudákra bukkanhat az ember! Például Schweitzer Iván minapi publicisztikájára. (...) Ebben az erkölcsi tükörben pedig azt írja a Schweitzer Iván, hogy »Ma az úgynevezett „nemzeti oldal” egy része Nyirő Józsefeket, Tormay Cecileket és más szélsőjobboldalhoz kötődő írókat próbál egy sorba helyezni a nemzet valódi nagyjaival, akikről viszont ma sajnálatosan kevés szó esik. Például Móricz Zsigmondról, aki azért nem igazán jó számukra, mert ugyancsak lesújtó véleménye volt a Horthy világról. Márai Sándor is csak úgy jön szóba, mint aki a kommunisták elől emigrált, de úgy nem, mint aki vitriolos jellemzések sorát írta a két világháború közti és a második világháborús Magyarország urairól, azok katasztrófapolitikájáról.«

Nézzen ide, Schweitzer úr, én egyetértek magával! Annál is inkább, mert Móricz Zsigmond és Márai ugyancsak pompásan illik a másik fent emlegetett, ámde kárhoztatott névsorba. Azzal azonban nem értek egyet, hogy Móricz ne lenne túl jó »számunkra«. Ám kérdem én, tudja-e, hogy ez a Móricz mit írt 1939 júniusában a Magyar Élet című folyóiratban arról a Szabó Dezsőről, akit maguk roppantul elítélnek fertelmes és ordas eszméi miatt: » (...) Szabó Dezső ugyanis az öt érzéken kívül a hatodik érzék birtokosa: azé az érzéké, amelyet az emberi élet az utolsó tízezer év alatt fejlesztett ki, s csiszol egyre finomabbra és végzetesebbre: az észé. (...) Íme egy próféta, aki önmagában leli meg az Istent: az Ész istenségének prófétája ő.« (...)

Máraitól: »A fasiszta kivégzések közönsége nagyrészt zsidó söpredékekből állt össze, vérszomjas, szemet szemért alakokból... (...) De ez a nagyvárosi, hangos, szemérmetlen és kegyetlen alzsidóság, ez a söpredék, amely az üzletben, utcán, hivatalban képviseli most a zsidóságot, igen nagy veszélyeket idéz föl a megmaradt zsidóság egésze számára.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2012. július 25. 20:49
" Nézzen ide, Schweitzer úr ..." Miért nézne ? Gondolod, hogy néha titokban, mikor meggyőzödött róla, hogy senki nincs a közelében, olvas ilyen szarokat ? Túlértékeled magadat. Fiatalemberek hogy a fenébe lehetnek ekkora se@@arcok, komolyan mondom, nem értem.
Papuska
2012. július 25. 20:49
A Népszava gondolatai alapján minden gondolkodó embert ki lehetne zárni a magyar irodalomból, de a világirodalomból is. A gondolkodó ember meg meri osztani a gondolatait a többiekkel, és képes aktuálisan érzékenyen reagálni akkor is, ha nem mindig van igaza. Az embereket igyekszik embernek, nem zsidónak, cigánynak, magyarnak, úrhantámnak stb. látni, ugyanakkor nem mentesülhet a kor alkalmazott sztereotípiáitól, amikből már csak az utókor látja, hogy mi lett. Ilyen alapon, csak nagyon kevesen és nagyon gyenge színvonalú alkotásokkal maradhatnának a pixisben. Szegény József Attiláról is csak a rendszerváltás után derültek ki érdekes dolgok, de nem csak Ő járt így! Nem maradt hiteles ember a Népszavásoknak, csak szegény Kertész!
kjkj945
2012. július 25. 15:43
Egyértelmű. Azok akarják a marakodást, akiknek az a célja, hogy a magyarok tűnjenek el a kárpát-medencéből.
korona
2012. július 25. 15:39
Valakiknek - nem, most nem a zsidóknak - célja, hogy itt bent az országban permanensen marakodjonak egymásközött a magyarok. Vajon milyen célból? Vajon kik lehetnek ők?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!