Salkaházi Sára szabálytalan ragyogása

2012. május 14. 17:22

Hihetetlen bátorság volt benne. Az ostrom közepette, bombatölcsérek között úgy járt-kelt a városban, mintha béke lenne. Benne az is volt. Visszaemlékezők kiemelik, mennyire boldog és békés volt ’44 karácsonyán.

2012. május 14. 17:22
Kóczián Mária
Talita

„Slachta Margit és a Társaság már a harmincas évek elejétől kezdve küzdött az újpogányság, a náci ideológia ellen. A háború kitörése után vállalták az embermentő munkát is, a veszélyekkel nem törődtek. Ebben Sára is részt vett az első perctől fogva. Nevét 1942-ben a náci ideológia elleni tiltakozás jegyében Schalkházról Salkaházira magyarosította (akkor, amikor éppen a nevek visszanémetesítése volt a divat). 1943 szeptemberében elöljáróinak engedélyével életfelajánlást tesz »azon esetre, ha Egyházüldözés, a Társaság és a testvérek üldöztetése következne be«. Ez azt jelenti, hogy hajlandó meghalni értük.

Közben voltak kevésbé veszélyes megbízásai is. 1941-től a Katholikus Dolgozó Nők és Leányok Szövetségének országos vezetője és a mozgalom lapjának szerkesztője. Otthonokat alapítanak, felépítik a Munkásnő Főiskolát, lelki napokat tartanak.

Sára életének jelképes napja 1944. március 19. A német megszállás napján mutatják ugyanis be egy ünnepség keretében az előző évben szentté avatott Árpád-házi Margitról írt misztériumjátékát, majd az előadás végén a hatóság a gyűlést berekeszti.

Az embermentő munka folytatódott. Hamis papírok gyártása, menekültek befogadása, mindennapos játék az életveszéllyel. Sára a Társaság Bokréta utcai munkásnőotthona vezetőjeként is kivette részét ebből. A társaság 1000 ember életét mentette meg, ebből 100 közvetlenül Sárához köthető.

Hihetetlen bátorság volt benne. Az ostrom közepette, bombatölcsérek között úgy járt-kelt a városban, mintha béke lenne. Benne az is volt. Visszaemlékezők kiemelik, mennyire boldog és békés volt ’44 karácsonyán.

December 27-én nyilasok vették körül a munkásotthont, zsidókat kerestek. Sára éppen nem volt a házban, mire hazaért, négy embert és egy hitoktatónőt lefogtak. Sára próbált tenni értük, végül őt is elvitték. Aznap este a Szabadság-híd közelében a hat embert a Dunába lőtték. Előtte meztelenre kellett vetkőzniük. Sára, mielőtt eldördültek a lövések, a gyilkosok felé fordult, letérdelt és keresztet vetett. Életáldozata beteljesedett. A szociális testvérek közül ő volt az egyetlen, aki a háború során meghalt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. október 20. 07:04
„négy embert és egy hitoktatónőt lefogtak.” Kicsit furcsa fogalmazás, magyar úgy fogalmazott volna, hogy négy férfit és egy hitoktatónőt. Romániában járja az a mondás : A medve nem játék, az asszony nem ember.
Krupp Skya
2021. október 20. 07:03
Biztos, hogy jó történelmet és törvényeket tanultál? Gyurcsány elvtársról is most derült ki, hogy rossz iskolába járt. Nem tanulták a gumilövedék demokratikus hatása a történelem és a törvények szempontjából című fejezetett.
JackHárpi
2021. október 20. 07:02
Ó hogy apád milyen szerencsétlen volt!
blogen
2021. október 20. 07:02
Salkaházinak szerencséje volt, még a nyilasok agyonlőtték és nem kellett megérnie, hogy a megmentettjei verjék agyon mint klerikálist az ÁVÓ-n.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!