Dühös Amerika

2010. november 04. 14:00

A Teadélután mozgalom nem akarja elfogadni, hogy a reguláció nélküli piacok, az oldalvonalon kívülről szemlélődő állam, valamint a természet kizsákmányolásának ideje lejárt.

2010. november 04. 14:00

„Mint azt a fundamentalista konzervatív Teadélután mozgalom felemelkedése is mutatja, ez a dühös, türelmetlen Amerika nem akarja elfogadni, hogy megváltoztak a játékszabályok, és a reguláció nélküli piacok, az oldalvonalon kívülről szemlélődő állam, valamint a természet kizsákmányolásának ideje lejárt. Tűnjék bár eretnek gondolatnak ilyet állítani az Egyesült Államokról, a közép-európai megfigyelőnek nem kell sok időt eltöltenie ebben a közegben ahhoz, hogy felfedezzen némi rokonságot a keddi eredmények tükrözte amerikai hangulat és a posztkommunista nosztalgia között. 

Ezek az emberek – koruknál fogva is – most azt a kormányzást, azt az életmódot és persze színvonalat kérik számon Washingtontól, amelyet akkor élveztek, amikor egy stabil, két-, majd egypólusú világban a globalizáció teljes körű hatásaitól még védve élvezhettek. A XVIII. századi alkotmányt bálványozva – és persze kedvük szerint értelmezve – nem hajlandók tudomásul venni, hogy a valóság nem teszi lehetővé a »boldog békeidők« visszatértét. A szolgáltatások és a pénzügyi szektor illúziójára és buborékjaira épülő gazdaság hosszú távon nem állhatja meg helyét a kiegyensúlyozott, egészséges struktúrájú – némi demagógiával, igazi munkára épülő – gazdaságokkal szemben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. november 05. 13:41
A tiszta kapitalizmus tetté naggyá és gazdaggá Magyarországot a XIX. század második felében, egy olyan példátlanul gyors fejlődési korszakban aminek azóta sincs példája, leginkább az állami beavatkozás növekedése miatt. A szociális piacgazdaság a csőd egyik szinonímája, a társadalmi parazitizmus magas szintre emelése, ahol a termelőerők javait irdatlan mértékben pocsékolják el, ezzel mind a gazdasági fejlődést visszafogva, mind katalizálva a társadalmi problémák kialakulását, mivel egyvalamit biztosan állíthatunk: a szociális ellátás növeli a szegénységet és a nyomort, aminek a felszámolására egyetlen működőképes módszert ismertünk, az pedig a színtiszta kapitalizmus egy kizárólag fegyveres erőkben és közbiztonságban erős jogállamban. Az egészség pedig továbbra is pénz, csak a betegség és a halál jár alanyi jogon, az természetes állapot, a betegség és a halál abnormális módon történő halogatása, egészségügyi szolgáltatások révén pénzbe kerül, ezért normális esetben csak az jut hozzá a haladékhoz, aki fizet érte.
mr.Marcang
2010. november 05. 09:35
"Senki sem reménytelenebbül rabszolga, mint aki tévesen hiszi, hogy szabad."
Tündér_Lala
2010. november 05. 09:11
Uraim, azt gondolom önöknél túlendült az inga. Tessék tudomásul venni, hogy a világban (mint a természetben, úgy a gazdaságpolitikában is) a helyes egyensúlyok adják a jó megoldást. A tiszta kapitalizmus nyomor és végeláthatatlan válságok sora (a piac szabályozatlansága és az emberek nyomora okán), a szélbal terror, fejlődésképtelenség (a kreativitás és a kezdeményező készség elnyomása illetve az egyéni érdek kizárása okán), és nyomor. Más más okokból de mind a kettő alakalmatlan arra, hogy az emberek lehető legszélesebb rétegeinek élhető (tevékeny, hasznos, konszolidált, viszonylagos anyagi jólétet biztosító) életet produkáljon. Erre a kettő helyes arányokban történő keverése képes, amilyen pld. a szociális piacgazdaság volt. Kérem a rendszereknek józan gondolkodás alapján nem lehet más célja mint az, hogy a társadalom lehető legszélesebb rétegeinek a lehető legnagyobb jómódot, biztonságot és kényelmet biztosítsa. Ha ezt nem képes biztosítani, a történelem szemétdombján a helye. Gyurcsány "zseniálisan" ötvözte a két rendszer hátrányit, egyrészt vérkapitalista volt, másrészt megfolytotta a vállalkozásokat, és szórta a pénzt a nincstelenek közé minden feltétel nélkül, amivel érdektelenné tette őket, hogy saját sorsuk javításáért tegyenek. Amerikában is vegyes rendszer van, de náluk sokkal inkább a kapitalizmus felé eltolódott rendszer van. Nem csak a gettó lakóknak nincs egészségbiztosítása. Milliók élnek részmunkaidős foglalkoztatásból a legszarabb 8 dolláros órabérből, gyakran 2-3 állást is elvállalva, hogy megéljenek. Nos a törvény szerint ezek után az emberek után nem köteles a munkáltatójuk egészségbiztosítást fiztni. Ez sok millió embert jelent. Hosszan lehetne még sorolni az anomáliákat. Ők is kűzdenek a saját rendszerük visszáságaival, mi is azt tesszük.
szeekely
2010. november 05. 00:25
Az is most derult ki, hogy Clarence Thomas megiscsak megnyosztette Anita Hillt. Eszmeletlen, hova sullyedt az amerikai politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!