Névadók és korparancsok

2010. szeptember 29. 10:15

Szabó Ervin szakmai munkásságára és személyes kötődésére tekintettel a könyvtár nevét nem kellene megváltoztatni.

2010. szeptember 29. 10:15
„A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár névadója miatt kialakult vita azonban engem elkedvetlenít. A könyvtár elnevezését megkérdőjelező történészek ugyanis bőven találhattak volna sokkal súlyosabb kifogásolnivalót maguknak, akár a szimbólumok, szimbolikus gesztusok terén is. A kulturális tárcának is bőséggel akad dolga a kulturális élet minden területén; ennél fontosabb, sokkal fontosabb dolgok vannak, semhogy az államtitkárnak ezzel az üggyel kellene most foglalkoznia. (Egyébként azt sem hiszem, hogy Hamvas Béláról kellene elnevezni a főváros központi könyvtárát és hálózatát.) Tarlós István, az esélyes főpolgármester-jelölt teljes joggal hárította el magától, hogy beleszóljon ebbe az ügybe, mondván: más, nagyobb ügyekkel van elfoglalva. Legyen is, hiszen a főváros és a benne lehetséges élet minősége a legkevésbé múlik azon, hogy kiről nevezték el könyvtárát. (...)

Azt hiszem, Szabó Ervinről nem kellene elnevezni iskolát vagy társadalomtudományos intézetet, de szakmai munkásságára és az intézményhez való személyes kötődésére tekintettel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét nem kellene megváltoztatni, bármennyire szeretünk is cselekedetek helyett szimbolikus gesztusokkal politizálni. Abban az országban, ahol Habsburg Intézetet tartanak fenn, ahol – a köztársaság elnökének bejelentése szerint – Lantos Intézetet hoznak létre hamarosan, és ahol Soros György nevéhez kötött Közép-Európa Egyetem működik, ott igazán kár egyébként is a fővárosi könyvtár nevének vitájával elterelni a figyelmet sokkal súlyosabb bajokról és sokkal nagyobb kérdőjeleket követelő gesztusoktól.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. szeptember 29. 12:06
Olyan szarok, izzadságszagúak, érdektelenek ezek a megélhetési posztok itten. A valóságot akarom!
civilina
2010. szeptember 29. 11:43
Lassan elcsitul a Szabó Ervin Könyvtár körül kialakult polémia. Nagyon úgy néz ki, hogy ebben az esetben is csupán a sokadik alkalommal a balliberális falka közé bedobott cupákról volt szó, aminek azonban komoly üzenete is volt a számomra: - hivatkozással Lendvai Ildikó közelmúltban tett kijelentésére, bebizonyosodott, hogy a saját árnyékukat azok is képtelenek átlépni, akiknek kommunista párttagkönyvük volt annak idején. Bár ők vannak a legjobban megsértődve, ha valaki emlékeztetni meri őket a múltban játszott szerepükre, elvtelen magatartásukra, mégis, amikor egy baloldalinak - és nem szociáldemokratának - számító személy nevét viselő intézmény átnevezését valakik felvetik, köreikben azonnal riadót fúj a bolsevik falkaösztön, és mindjárt összezárnak. Feltételes reflexük ennyi idő elteltével is fölülírja bennük a " sosem voltam kommunista" kezdetű, hazug önámításukat.
magnamater
2010. szeptember 29. 11:32
Azért a névadásnál az ismertséget és népsze rűségét is figyelembe lehetne venni. Pl. egy Könyves Kálmán könyvtár ellen nem lehetne senkinek kifogása.
teglagyarimegallo
2010. szeptember 29. 11:25
http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/04/08/1988_kizarjak_a_negyeket_az_mszmp_bol/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!