Konzervatív szemmel

2010. szeptember 27. 07:39

A baloldali keblek hullámzása nem Szabó Ervinről szól, a mélyben évtizedes világnézeti, világképi viták húzódnak.

2010. szeptember 27. 07:39
„Akiknek Marx és Engels, valamint kritikus követőik egy évszázada leírják, rendezik a világot, azoknak szűk ösvényeken kell haladniuk. Nekik a francia jakobinusok csak túlzó tévelygők, az anarcho-szindikalisták újkori gondolkodók, az orosz bolsevikok javíthatatlanok, akik rossz fát tettek a tűzre, Trockij pedig áldozata egy csákánycsapásnak. Egyben értenek egyet: a nemzet valami meghaladott, elvetendő forma, ökörség ugyan, de lehet gyúrni, javítani, törölni belőle, és majd a társadalom színtelen, szagtalan osztályaiból valamit csinálni – egyenlőt, színeset, harmonikusat. (...)

Szabó Ervin a mi megközelítésünkben a nemzetet – jelen esetben a magyar nemzetet – mint létformát meghaladottnak, elvetendő társadalomszervező erőnek tartó, helyébe az osztályok forradalmi harcát fókuszba helyező művelt aktivista, aki ideológiai megfontolásokból széles körű művelődési hálózatot és népkönyvtárrendszert szervezett. Az ő személyét szeretnénk másféle, nemzeti és konzervatív oldalról is megvilágítani, és nyomatékosan felhívni arra a figyelmet, hogy a neomarxista történet- és társadalomtudományokon kívül is van élet. A nyomaték kedvéért javasoljuk, hogy 2010-ben érdemes lenne a kulturális igénytelenséget is szimbolizáló »anarcho-szindikalista gondolkodó« helyett a művelődés tárházát egy arra érdemesebb személyről elnevezni Budapesten.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kosinva
2010. szeptember 27. 09:59
Felesleges ez a átnevezési vita, bár ha már normális kultúráért tenni akarunk, akkor inkább kezdjük itt: http://velemenyvezer.blog.hu/2010/09/27/restusalt_tortenelem
balbako_
2010. szeptember 27. 09:45
Nem érdekli a baloldalt Szabó Ervin, mert fingjuk nem volt arról, hogy kicsoda, azt hitték valami véreskezű Lenin fiú. Itt arról van szó, hogy lassan de biztosan csúsznak a történelem szemétdombja felé. "Nagyjaikról" sorra derül ki, hogy milyen mocskos trógerek is voltak a daliás időkben. Tessék nézni a munkásmozgalmi parcellát, már maga a rokonság is okádik a tisztelt felmenőtől és gazban, piszokban hagyja nyugodni őket!
El Topo
2010. szeptember 27. 09:32
Vincze Gábor meg pláne otthon rendezkedjen!
jan
2010. szeptember 27. 08:55
A baloldali keblek miatt azt hittem, valami izgalmas téma lesz, de látom, ez még mindig csak a Szabó Ervin-vita...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!