A Szabó Ervin Könyvtár neve

2010. szeptember 24. 08:33

A kommunista párt a függetlenségi nacionalizmusra óhajtott támaszkodni, centralizáló és autoritárius volt: mindkettő éles ellentétben állt avval, amit Szabó Ervin hitt és tanított.

2010. szeptember 24. 08:33
„A mai magyarországi jobboldal haló porában, hetedíziglen is üldözni óhajtja az ellenfelet, az élők elbocsátása, leváltása, nyugdíjazása, ijesztgetése, rágalmazása, az országból való kiüldözése nem elég; a halott se nyugodhat.

Ebben a Nemzeti Együttműködés Rendszerének és a nemzeti ügyek kormányának teljesen igaza van. És még helyesebb, hogy nem az apróvadakra koncentrálnak, hanem a legnagyobbakra, a legnemesebbekre, a legkiválóbbakra. Ez hasznos, hiszen a jobboldali magyar embereknek jogos (és általam mindig méltányolt) sérelmeik vannak, tiszteletük tárgyait az ideológiailag a konzervatív rezsimekben is domináns baloldali elitek gúnnyal illették. Sokak számára az ilyen, a Szabó Ervin-»afférhoz« hasonló ügyek egyszerűen azt jelentik, hogy végre valaki visszaadja a kölcsönt. A kormányzó férfiak számára ez közönségük tömörítését, egységesítését szolgálja: folytatja és kiélezi a »Kulturkampf«-ot, amelyet ezúttal a földön heverő, ájult bajvívóval kell folytatni. Viszont az »ellenségkép« megkonstruálá sa közben veszendőbe megy a művelődéstörténet, és körvonalaikat vesztik az eszmék, amelyekről állítólag szó lenne.

A magyarországi kommunistákban valaha volt annyi becsület, hogy – bár valamiféle homályos erkölcsi értelemben hivatkoztak a nagyszerű Szabó Ervinre – a forradalmi szindikalista írástudót elméleti-világnézeti értelemben nem tekintették elődüknek. Révai József, a régi párt legfőbb tekintélye ezt ismételten kijelentette. A kommunista párt a népfrontkorszaktól kezdve a kurucos, függetlenségi nacionalizmusra óhajtott támaszkodni (s ezt a szándékát megőrizte 1956-ig), másrészt meg elszántan etatista, centralizáló és autoritárius volt. Politikájának e két fő eleme éles ellentétben állt mindavval, amit Szabó Ervin hitt és tanított.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. szeptember 24. 16:24
Nem árt megjegyezni, hogy Sz.E. azért szalonképtelen, mert magyargyűlölő volt, nem csak zsidó, vagy anarcho-szindikalista. Másrészt teljesen fölösleges átfutó értékű személyiségekről bármit elnevezni. Mert azoknak ez a sorsa....legyen, ami volt: Fővárosi Könyvtár...talán majd Stumpf is megszokja, hogy nem kell szabóervineznie.
El Topo
2010. szeptember 24. 15:45
Lyenzen, baszod, mi a kurva anyádért nem tudod a sületlenségeidet egy kommentbe sűríteni, ha már muszáj itt verned a faszodat egész nap?
advocaat
2010. szeptember 24. 15:30
HOVA A BÚSBA OFFOLTÁTOK MÁR EZT A POSZTOT???! A LÉNYEG, hogy vörös gyilkos uszító szefárdok nevei a XX. század elejéről MA MÁR NE kapjanak közintézményt meg közteret, hanem legyen pl. köztesként Vámbéry Ármin vagy Stein Aurél könyvtár!! Ármin bátyó pl. muszlim-keresztény zsidó vót. S annyira magyar, hogy már ótürk.
röviden
2010. szeptember 24. 14:13
Ha már március idusa, akkor miért nem mondjuk Haendel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!