Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán és Szudán: a Fidesz hatása Szlovákiára

2010. április 16. 13:36

Bárhogy nézzük is, egymásra vagyunk itt ítélve: magyarok és szlovákok, jó és rossz értelemben is.

2010. április 16. 13:36

„Kár, hogy Magyarország nincs olyan messze Szlovákiától, mint Szudán. Ahol, ugye nincsen számottevő magyar kisebbség. Arról nem is beszélve, hogy Szudán területén, ellentétben a jelenlegi Szlovákiával, soha nem éltek együtt alá- vagy fölérendeltségi viszonyok között magyarok meg szlovákok...

Szóval, bárhogy nézzük is, egymásra vagyunk itt ítélve. Magyarok és szlovákok, jó és rossz értelemben is. Eme tényt annak rendje-módja szerint, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással leginkább a politikusok tartják szem előtt. Attól függően, hogy saját érdekeik érvényesítésében mennyire ítélik hasznosnak az egymásra mutogatást. Ha nem így lenne, tökéletesen hidegen hagyná őket, mi történik a szomszédvárban. Veri-e a szomszéd a feleségét, tróger-e a kölyke, avagy zseni, gyógyteát, pálinkát vagy éppen ármányt főznek-e ki ottan és kinek stb…

A magyarországi választások tétje és kimenetele tehát ezért volt hónapokkal az aktus előtt komoly téma Szlovákiában. A közbeszéd meglehetősen tragikomikus módon ezért volt arra kihegyezve, hogy minél rosszabb lesz a politikai konstelláció a Duna túlpartján, annál nagyobb hasznot húzhat belőle idehaza a hatalomért ácsingózó politikai osztály. (...) A legkomolyabb veszélyt mindkét országban azok a politikusok jelentik, akik a hatalom megszerzése és megtartása okán keresik a mindenkori ellenséget. Önmaguknak, közvetve pedig állampolgáraiknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2010. április 17. 08:29
...az a helyzet, hogy a "kettős állampolgárság" csak egy mítosz.. Azoknak az ITTENI "jajdemagyaroknak" az ópiuma elsősorban, ...akik (területileg) még mindig Nmo-ban "gondolkodnak(!?)"... Természetesen,.. hasznos (lehet) egy ilyen kezdeményezés a határon túliaknak is... de ne számítsatok tömeges "áttérésre"...az unióban ez ma már csak "egy papírral több"..
dadi56
2010. április 17. 07:56
A szlovák nacionalisták hazugságai már Szanyi Tiborét ostromolják. Ezek a senkik akkor érzik jól magukat, ha állandó feszültséget tudnak gerjeszteni, mivel nyolc évig nálunk is olyan rezsim uralkodott, akiket a hazudozás, a feszültség magas színtje tartott hatalomba, kizárt volt bármilyen elfogadható együttműködés. Az új kormány nem dobja oda a határon kivül élő magyar testvéreinket, azoknak akiknek az állandó fenyegetés az érdekük. A történelem olyan eséllyel kecsegtet, amivel élnünk kell, a gyermekeink, az unokáink, a magyar testrvéreink, szebb élete érdekében. Mindnyájan menjünk el választani a második fordulóban is. HAJRÁ MAGYARORSZÁG !
cunningham
2010. április 16. 20:47
All in all: az egy dolog, hogy szeretitek a Fideszt, meg a Főnököt,hogy teljes átéléssel képesek vagytok az összes cikk cakkját megmagyarázni és a hogy ezt a mellébeszélős szélhámosságot kultiváljátok. de legalább ne hamisítsatok történelmet! Azt hagyjátok meg a Vezérnek!
drienovác
2010. április 16. 16:57
nehéz ügy ez, sajnos a szlovák politika nem kedvez az értelmes párbeszédnek, ráadásul itt az ötödik hadoszlop, a mszp, amelyik még direkt lázítgatta, munícióval látte el őket az előző polgári kormány idején most viszont a 2/3-dal lesz alkalom ilyen esetek után a hazaárulás miatt eljárást indítani a kovács elvtárs ellen, nem bújhat a mentelmi jog mögé a szlovákokkal szomszédok mindig is leszünk, valamilyen szinten együtt kéne működnünk azonban a jelenlegi kurzusuk csak az erőből ért, ezért is volt tragikus, ahogy a mszp kurzus a külpolitikát intézte egy kis fegyverkezés se ártana, meg a hadsereg megerősítése, csak miheztartás végett, a nato se fakadna sírva, ha nem csak gumicsónakos egységeink lennének
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!