Hogyan tűnnek el a szénerőművek, ha ez az ország keresztbe tesz?

2024. május 10. 05:37

Még meg sem száradt a tinta az olaszországi egyezségen, amit a G7-országok a karbonszűrő nélküli szénerőművek 2035 végéig történő kivezetéséről kötöttek, az olaszok máris jelentősen megnehezítenék a vállalások teljesítését azzal, hogy megtiltanák a nagy napelemparkok telepítését a mezőgazdasági területeken.

2024. május 10. 05:37

Többéves vita után, április végén Torinóban a világ vezető hatalmait tömörítő G7-ek végre megállapodtak arról, hogy 2035-ig kivezetnék az igen jelentős légköri szennyező, a modern karbonszűrő nélküli szénerőműveket. 

Ugyanakkor – egy friss hír szerint – az olasz kormánykoalíció megosztott az új szabályozás ügyében, mivel ennek ellenzői megtiltanák a napelemparkok mezőgazdasági területekre telepítését. Ez azonban veszélyeztetheti Róma dekarbonizációs céljait – írta a Reuters.   

A friss értesülés szerint Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter által készített és a Reuters által szemlézett rendelettervezet megszabja, hogy „az önkormányzati rendezési tervek által mezőgazdasági területnek minősített földterületek nem alkalmasak a talajszintre helyezett modulokkal ellátott napelemrendszerek telepítésére”. Ez a tilalom egy szélesebb körű, a mezőgazdaság és a halászat védelmét célzó intézkedéscsomag része. Ám a döntéshozók megosztottak: Gilberto Pichetto Fratin energiaügyi miniszter ugyanis támogatja a szén-dioxid-mentesítésre irányuló hazai erőfeszítéseket.  

Amennyiben a tervezetet elfogadják, úgy a következő években jelentősen lelassulhat a nagy napelemfarmok építése Olaszországban,  

távolabbra tolva az említett torinói G7-megállapodás céljait, hiszen a szénerőművek kieső kapacitásainak jó részét megújulókkal váltanák ki. 

Miről szól az áprilisi megállapodás?

Emlékezetes, hogy a G7 energiaügyi minisztereinek múlt heti találkozója végén a házigazda Olaszország és partnerei vállalták, hogy egyfelől 2030-ra megháromszorozzák a telepített megújulóenergia-kapacitást, másrészt a következő évtized első felében, pontosabban 2035 végéig kivezetik a szénalapú, és karbonszűrő nélküli erőműveket.  

Az elfogadott, igen fontos dokumentum ugyanis nem a szénerőművek teljes leállítására, csupán a szűrés nélküliekre vonatkozik. Ez tehát lehetőséget ad az aláíró országoknak arra, hogy továbbra is égethessék a szenet elektromos áram előállítása céljából, ha az erőműveket carbon capture (szén-dioxid-megkötő) technológiával szerelik fel, ami megakadályozza a szennyezés legnagyobb részének légkörbe jutását. 

A nagy szennyezőknek komoly engedmény jár

Ugyanakkor a torinói megállapodás engedményeket tesz azon országoknak, amelyek jelentősen függnek a széntől, mint Japán és Németország.

 Kanadában és Olaszországban a szénerőművek kevesebb mint 6 százalékát teszik ki az energiamixnek, de ezek szerepe az áramellátásban Japán esetén még mindig 32, Németországban pedig 27 százalékot tesz ki. Ezen államok ráadásul „menekülőutat” kaptak, mert a dokumentum esetükben a párizsi klímaegyezményben is deklarált másfél fokos hőmérséklet-emelkedéshez köti e kötelezettséget. Azaz a gyakorlatban a németek és a japánok még jó pár évig, akár 2040-ig vagy azután is elodázhatják az átállást. 

Amerikával ellentétben Kína és India nem állnak jól

Arról nem is szólva, hogy a világ legnagyobb szénalapú áramfogyasztói, Kína és India továbbra is új karbonerőműveket építenek, annak ellenére, hogy a szakértők figyelmeztetnek: a világ szénkapacitásának évente a jelenlegi 6 százalékával kell csökkennie 2040-ig, hogy elkerüljük a klímavészhelyzetet.   

A G7-ek megállapodása mindössze néhány nappal az után jött létre, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) új szabályokat határozott meg, amelyek előírják a szénerőművek számára, hogy vagy – majdnem – teljes mértékben fogják vissza klímaszennyezésüket, vagy álljanak le 2040 előtt. A szénalapú energiatermelés az Egyesült Államok elektromosáram-előállításának 16 százalékáért felelős.  

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/EPA/Julian Stratenschulte

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­­z­i n­­­i­m­­­f­o­­m­­á­n­­­i­­á­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Beszélgető
2024. május 10. 12:16
Európa több élelmiszert termel, mint amennyit fogyaszt. Amikor elkezdtünk energia növényeket termeszteni, akkor sem az eu polgárok jajgattak, hogy mire herdáljuk a termőterületeket, hanem azok, akiknek a felesleget adtuk. Csak sejtem, hogy a dél-olasz földek napégette pusztaságai nem annyira mezőgazdasági termelésre jók, mintsem napelem parknak...
NeMá
2024. május 10. 11:31
"megtiltanák a nagy napelemparkok telepítését a mezőgazdasági területeken" Ki a fszm akar napelemet tenni oda, ahol növények élhetnének és kaját lehet rajta termelni? Nincs elég tető? b+!
Unknown
2024. május 10. 08:31
Miéert kell mg területre rakni a napelemet?Minden országban van sokszázezer négyzetméter raktár és plázatető,bőven elég lenne az a napelemeknek,ha a családiházak tetejére lehet szerelni akor azokra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!