Igazi patthelyzet: nincs pénze Ukrajnának újabb félmillió katona besorozására

2024. február 05. 10:51

Félmillió ember kellene gyorsan a hadseregbe, de Zelenszkij nem fogja tudni megoldani a problémát. Az országnak egyszerűen nincsen rá pénze.

2024. február 05. 10:51
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Volodimir Zelenszkij és az ukrán hadsereg főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak konfliktusa az emberhiány miatt lépett szintet. A tábornok szerint a hadseregből 4-500 ezer ember hiányzik, ezt a hiányt pedig az állam vezetésének kellene kezelni – de nem teszi. Ahogyan várható kirúgásának előestéjén a CNN-nek írta: „Tudomásul kell vennünk, hogy Oroszország sokkal előrébb jár a mozgósításában. Az ukrán állami szervek nem képesek népszerűtlen intézkedések nélkül növelni fegyveres erőink létszámát”

Zaluzsnij szókimondó stílusa és őszinte helyzetértékelésének szélesebb közönség elé tárása (Zelenszkijét kenterbe verő népszerűsége pedig végképp) régóta idegesíti az ukrán elnököt, de a főparancsnoknak ebben az esetben (is) igaza van. Több százezer ember besorozása olyan társadalmi feszültségekhez fog vezetni Ukrajnában, amit sem Zelenszkij, sem a kormány nem szívesen vállalna fel.  

A labda ide-oda pattogott a két fél között: az elnök a hadseregre mutogatott, Zaluzsnij pedig vállat vonva közölte: ő csak az igényeket közli, a törvénymódosításokat nem ő hajtja végre, tehát ha Kijev el akarja kerülni a háború kimenetelét akár végzetesen befolyásolható emberhiányt, cselekednie kell.  

Nincs rá fedezet 

Miután az adok-kapokban kezdett patthelyzet kialakulni, a napokban megszólalt az ukrán parlamenti költségvetési bizottság elnöke is, aki meghökkentően gyorsan próbálta lezárni a vitát. Roksolana Pidlasa szerint Zaluzsnij kérésének teljesítése 700 milliárd hrivnya, vagyis majdnem 19 milliárd dollár többletkiadást jelentene az államnak.  

A politikus szerint csupán a ruházat, kiképzés, élelmezés és a fizetés 322 milliárd hrivnyát vinne el, a technikai eszközök beszerzése és korszerűsítése pedig további 400 milliárdba kerülne – csupán ebben az esztendőben.  

Kolosszális összegről beszélünk. Ez a 2024-es összkiadásunk körülbelül 22,5, a védelmi kiadásainknak pedig 41 százaléka 

– mondta. 

A patthelyzet tehát egyhamar nem fog változni. Zelenszkij ebben az esetben nem várhat segítséget a Nyugattól: az amerikai segélyek az utolsókat rúgják, az EU által múlt héten megszavazott 50 milliárd euró pedig az állam lélegeztetőgépen tartására kell (ráadásul négyéves bontásban), nem védelmi célokra. Az elnök új húzása Zaluzsnij kirúgásával maximum annyit fog segíteni a problémán, hogy a főparancsnok utódja nem fog nyilvánosan beszélni róla. Attól persze még ott marad, aktuálisan fenyegető felhőként az ukrán elképzelések és remények feje felett.  

 

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. február 05. 18:38
Hozzátok a barna nadrágomat! /Valerij Zaluzsnij/
Szutykok
2024. február 05. 16:32
Már csak a ruszkiszopó malacot kell kibaszni és a ruszki csótánynak hála még nagyobb és még erősebb lett a NATO!:DDDDD https://www.youtube.com/watch?v=zMOj3IVfv8g
nempolitizalok-0
2024. február 05. 16:07
A libsik ingyen is mennek. Vagy csak arcotok nagy???? Na most kell jönnie a minden topkóban novicsokozó hülyegyereknek., de valahogy ma nem ér rá.
2024. február 05. 15:45 Szerkesztve
kunfia1esvany-0 2024. február 05. 15:44 Hm... Akkor ugyanezt elmagyaráznád Horthy esetében? Továbbmegyek: Orbán elvtárs és a Biodóm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!