Gyorsított a jegybank – 9 százalék lett az alapkamat

2024. február 27. 16:33

Ismét csökkentette az alapkamatot a jegybank, 100 bázisponttal. Az inflációs folyamatok hozzájárultak a kamatcsökkentés gyorsításáról való döntéshez: az áremelkedés visszatért a jegybanki célsávba. A következő hónapokban tovább folytatódhat a csökkentés, de az MNB-nek oda kell majd figyelnie a német recessziós folyamatokra, valamint az olajárakra.

2024. február 27. 16:33

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja 

Gyorsításról döntött a jegybank a kamatcsökkentés ütemében. Ez a lehetőség már a januári ülésen is a Monetáris Tanács előtt volt, azonban akkor a nemzetközi piaci hangulat és a forintra helyeződő nyomás miatt 75 bázispontos vágásról született döntés. Virág Barnabás egy múlt heti interjúban ismét kiemelte, hogy ezen az ülésen is vizsgálják majd a nagyobb csökkentés lehetőségét, de akkor nem foglalt állást. 

Az áremelkedés kedvező alakulása is hozzájárult a döntéshez

Az infláció üteme 34 hónap után visszatért a jegybanki célsávba és az év eleji átárazások is elmaradtak a várakozásoktól, ezek a folyamatok tették lehetővé az MNB mostani döntését, miután a továbbiakban már nincs szükség a magas kamatkörnyezet fenntartására. 

Óvatosságra inthette ugyanakkor a jegybankot, hogy a nemzetközi piaci környezet továbbra sem tekinthető kedvezőnek. A recessziós félelmek, főleg a német gazdaság felszínre kerülő problémái, amelyek hatásai a tavalyi év végén már a magyar gazdaságba is begyűrűztek, rontják hazánk kockázati megítélését. Emellett a nagy jegybankok irányából is kedvezőtlen hírek érkeztek az elmúlt időszakban. Az USA gazdasága a várakozásoknál ellenállóbbnak bizonyult, a magas kamatszint ellenére nem mérséklődött a gazdasági aktivitás. 

Az Egyesült Államok gazdasága elég ellenálló volt ahhoz, hogy a magas gazdasági aktivitás fennmaradjon a magas kamatszint ellenére is, így a Fed részéről nem volt szükség a szigorú kamatkondíciók enyhítésére. Ez a dollár erősítésén keresztül rontotta a forint helyzetét.  

Ehhez hasonlóan az EKB részéről is legkorábban csak nyáron kerülhet sor a kamatkondíciók lazítására, ami a forint kamatelőnyének mérséklődését jelenti, és így egy gyengébb árfolyamot hozhat. 

A csökkentés üteme folytatódhat, de oda kell figyelni pár dologra 

Ezzel együtt a magyar kamatkörnyezet továbbra is szigorúnak tekinthető, régiós összehasonlításban is, azonban az egy számjegyű alapkamattal már átléptünk egy lélektani határt, ami kedvező hatást gyakorolhat a hitelezésre és azon keresztül a fogyasztásra, valamint a beruházásokra.   

A következő hónapokban, legkésőbb nyárig, az alapkamat-csökkentés az eddigi, azaz 75–100 bázispontos ütemben folytatódhat tovább. Ekkor azonban várhatóan lassulni fog a kamatkülönbözet záródása miatt.  

A visszafogott inflációs folyamatok tovább segíthetik a kamatmérséklés folytatását, de az olaj- és üzemanyagárak alakulása kockázatot jelenthet. 

Ellenben a nemzetközi piaci környezet várakozásaink szerint továbbra sem lesz támogató, nem számítunk rá, hogy akár a Fed, akár az EKB gyorsabb kamatcsökkentésbe kezdene, ezzel további mozgásteret teremtve az MNB számára.  

A piaci hangulat, kiegészülve hazánk kockázati megítélésével, pedig azért kiemelten fontos, mert befolyással van az árfolyamra, az árfolyamcsatorna pedig Magyarországon a monetáris transzmisszió legfontosabb szegmense. 

 

Kapcsolódó: 

 Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. február 27. 18:27
Van lassan 2 éve 410-ért vásárolt euróm annak, aki sokallja a 390-et! Még idén is abból megyünk nyaralni, esküszöm, egy centet sem hagyok belőle!:)
kokrowatz-0
2024. február 27. 16:57
390. köszi!
Akitlosz
2024. február 27. 16:51
Ne bocsásson ki fedezetlen forintot és akkor megszűnik az infláció! Ez ilyen egyszerű. Lenne. Nem a kamatoktól van infláció. Ezért a kamatoktól meg sem szűnik az infláció.
ekeke1
2024. február 27. 16:47
Gyorsítani gyorsított az MNB. Magához képest. Valójában még így is talán egy fél év múlva (ha) utol tudja érni a normális szintet. Már 4-5 százalékon kellene ma állnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!