Végre egy jó hír: csökkentek az ipari termelői árak

2023. január 05. 11:50

Novemberben, az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak – írja a KSH, és bár egyhavi adatból még korai lenne messzemenő következtetést levonni, az ipari termelői árak tartós csökkenése kedvező előjel lenne az infláció tetőzése szempontjából.

2023. január 05. 11:50
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője

Az ipari termelői árak 2022 novemberében átlagosan 37,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor októberhez viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődtek – fogalmaz a Központi Statisztikai Hivatal. 

„Kisebbfajta meglepetés látszik a mai adatokban. Bár az ipari termelői árak éves alapon továbbra is jelentősen, 37,0 százalékkal nőttek novemberben,

havi alapon már enyhe, 0,8 százalékos mérséklődés történt, amelyre az elmúlt havi adatok után nem lehetett számítani.

Bár egyhavi adatból még korai lenne messzemenő következtetést levonni,

az ipari termelői árak tartós csökkenése kedvező előjel lenne

az infláció tetőzése szempontjából” – értékeli a friss adatokat Regős Gábor.

A Makronóm Intézet makroelemzési vezetője szerint a havi alapú mérséklődés ugyanakkor egyelőre csak az exportárakra vonatkozik, amelyek 2 százalékkal csökkentek, miközben a belföldi árak 1,6 százalékkal növekedtek. A két mutató közötti eltérést egyrészt okozhatja az energiaipar nagyobb súlya a belföldi értékesítésben, másrészt a forint októberről novemberre bekövetkező 3 százalékos erősödése. 

„A mai adat kedvező az inflációs kilátások szempontjából, hiszen az ipari termelői árak csökkenése vagy lassabb emelkedése segítheti a pénzromlási ütem visszafogását.

Ehhez szükséges a már elkezdődött pozitív tendenciák folytatódása: az energiaárak mérséklődése, illetve a forint további érdemi erősödése, valamint szükség lenne az élelmiszerárak konszolidációjára is” – mutat rá Regős Gábor.

Forrás: KSH

A KSH részletes adatai

A KSH adatai szerint a belföldi értékesítés árai átlagosan 63,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 35,6, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 131 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 82,9, a beruházási javakat gyártókban 16,2, a fogyasztási cikkeket előállítókban 39,4 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 23,4 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,6, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 59,0 százalékos volt a drágulás.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!