Japán, a defláció szigete most inflációval küzd

2022. október 01. 19:31

A japán kormány inflációcsökkentő intézkedéseket volt kénytelen bejelenteni, miután az infláció rekordszintre emelkedett augusztusban. Ez azért érdekes, mert Japán eddig deflációjáról volt híres.

2022. október 01. 19:31
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A japán kormány egyre nagyobb aggodalommal kíséri az infláció emelkedését a szigetországban, ami nem csoda, hiszen eddig inkább a deflációhoz voltak szokva. Ehhez képest az inflációs ráta augusztusban elérte a 3 százalékot. Az inflációs ráta (CPI) havi alakulását szemlélteti az alábbi ábra.

Forrás: Ycharts

Érdekes, hogy Japán 3 százalékos inflációval már segélycsomagot tervez, miközben Európa számos országában, illetve az Egyesült Államokban is kétszámjegyű vagy akörüli az infláció.

Segélycsomagot tervez a japán kormány

A japán kormány éppen ezért egy új segélycsomagról döntött, amellyel az egyre gyorsuló inflációt igyekeznek kezelni. A segélycsomag keretében 50 ezer japán jen kiosztására kerül sor – készpénzben – az alacsonyabb jövedelmű háztartások körében. Jelenlegi árfolyammal számolva ez az összeg 345,2 dollárt, 359,9 eurót és 146.621 forintot jelent. De a készpénz kiosztásán kívül a csomag tartalmaz lépéseket a benzin, illetve az importált búza árának jelenlegi szintentartása vonatkozásában. A segélycsomagra 900 milliárd jen tartalékalapot különített el a kormány, hogy támogatni tudja a legszegényebb háztartásokat tehát  A csomag szerint 50 ezer jen juttatás járna háztartásonként a legszegényebbeknek, emellett pedig ezek a nehéz sorsú háztartások mentességet is kapnának a lakossági adó fizetése alól. Az ilyen tartalékalapokat alapvetően vészhelyzetekben való felhasználásra különítik el. Az ilyen jellegű pénzek felhasználásáról a japán kormány parlamenti jóváhagyás, vagyis az ellenzéki pártok nélkül dönthet. Korábban volt már egy hasonló program, de az a pandémia alatt nehéz helyzetbe került szegényebb háztartásoknak nyújtott segítséget. Ez az új intézkedés a korábbin felül áll.

A benzin és az importbúza árának szinten tartása is cél

A benzin árának szinten tartását és a fogyasztókat terhelő üzemanyagköltségek csökkentését úgy szeretnék elérni ezzel a csomaggal, hogy a japán kormány a szeptemberi hónapon túl is fenn kívánja tartani az olaj-nagykereskedők támogatását egészen az idei év végéig. Ezzel egyértelműen az a cél, hogy mind a benzin, mind a kerozin kiskereskedelmi árát csökkentsék.

Ami az importbúza árának szinten tartását illeti, ezt azzal indokolják, hogy így képesek megakadályozni az olyan alapvető élelmiszerek árának további drasztikus emelkedését, mint például a kenyér vagy éppen a tészta. Ebbe illeszkedik, hogy a kormány október és december között a jelenleg aktuális szinten tartja az összetett takarmány költségeit, ezzel is segítve a gazdákat.

Átfogó gazdasági intézkedéscsomag a láthatáron

A szigetországban fokozódnak az aggodalmak az inflációs félelmeken felül is. Ezt példázza, hogy a japán miniszterelnök Fumio Kishida utasításba adta, hogy októberre dolgozzanak ki egy átfogóbb gazdasági intézkedéscsomagot. Ezt az indokolja, hogy Japánban, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságában sokkal lassabb növekedést prognosztizálnak. Ennek okaként több dolgot jelölnek meg. Meghatározóak egyrészt a sokkal magasabb importárak, amelyet az orosz-ukrán háború és a jen esése okoz. Ez utóbbit pedig az erős dollár váltja ki. Ezt a döntést a miniszterelnöknek kritikus időszakban kellett megtennie, mikor a közvélemény-kutatások alapján így is rekordalacsony szintre esett vissza a támogatottsága, miközben csak 10 hónapja van hivatalban. A japán miniszterelnök azonban elkötelezett abba az irányba, hogy megvédjék a japán emberek megélhetését a globális áremelkedések közepette, így kétségtelen, hogy rövid időn belül fog merész lépéseket tenni az adminisztráció.

A japánok még a pandémia hatásaival küzdenek, de a háborút is érzik

Nem véletlen, hogy a kormány ilyen drasztikus lépésre kényszerült, hiszen a japán háztartások már kezdték megérezni a mindennapi fogyasztási cikkek esetében az árak emelkedését, de ez igaz az energiaárakra is. Az áremelkedéseknek ugyanakkor valószínűleg ezzel nincs vége, hiszen a vállalatok többnyire a fogyasztókra hárítják át a magasabb költségeket.

Japánt mindezek egy olyan pillanatban érték, mikor a belső kereslet továbbra is gyenge, a pandémiás gazdasági kilábalás lassan halad előre, ráadásul az emelkedő infláció rontja a fogyasztói hangulatot is. A pandémiás krízisből való gazdasági kilábalás erősségét pedig megkérdőjelezi a járvány újbóli nagyfokú terjedése Japánban, miután a júniusig tartó három hónapban 3,5 százalékkal gyorsabb volt a japán gazdasági növekedés az előzetesen vártnál.

Borítókép: MTI/ EPA/ Pool/ AP/ Kadzsijama Sudzsi

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. október 04. 18:25
Sok helyen de te funkcionális analfabétaként úgyse érted.
Házam Hazája
2022. október 03. 00:03
Ez is az Orbán műve :)
renoman
2022. október 03. 00:03
Itt már csak az IMF, vagy Gyurka bácsi örököshitele segíthet az elszegényedő Japánokon. Hajaj nagy a baj!
fogas paduc
2022. október 03. 00:03
Az Orbán az oka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!