Ausztrália is a gazdasági patriotizmust választotta: milliókkal védi a hazai erőforrásokat

2022. március 23. 11:32

Ha a koronavírus nem lett volna elég, az orosz-ukrán háború tényleg elhozhatja Ausztrália számára a gazdasági patriotizmust. Ausztrália mintaállama lett a nyugat megújult törekvésének, amelynek fő célja, hogy megvédjék a nyugati iparágak jövőjét és megszüntessék a Kínából származó kritikus ásványi anyagoktól való – magas szintű – függőséget.

2022. március 23. 11:32
null
Takács Zsolt

Kína termeli és szállítja a Nyugatnak szinte az összes ásványi anyagot, amelyet különböző megújuló energiaforrások termeléséhez használnak fel. Ide tartoznak a mobiltelefonok, az elektromos járművek, sőt még az amerikai vadászgépekben használt akkumulátorok is.

Az ausztrál szövetségi kormány a jövőben 240 millió dollárt fordít a ritkaföldfém-ásványok ausztráliai iparának fejlesztésére, amelynek egyik fő oka – a magas rangú miniszterek kijelentései alapján – a kínai alapanyagoktól való függés csökkentése.

Kínai dominancia

„Kína jelenleg a globális kritikus ásványi anyagok termelésének 70-80 százalékát uralja, és folyamatosan növeli befolyását az ellátási láncok felett” – mondta Angus Taylor ausztrál energiaügyi és ipari miniszter egy nyilatkozatában.

„Ez a kezdeményezés Kína dominanciáját hivatott kezelni” – tette hozzá Taylor.

Ausztrália hatalmas mennyiségű ritkaföldfém ásványi anyaggal rendelkezik, de eddig nem építettek ki hazai termelési kapacitást, részben azért, mert

Kína a környezetvédelmi kritikák ellenére olcsón termelte ki az ásványokat.

A Kína piaci dominanciájával kapcsolatos stratégiai aggodalmak tovább fokozódtak Moszkva ukrajnai inváziója óta, ami rávilágított Európa orosz energiafüggőségére.

„Tudjuk, hogy Oroszország nagy mennyiségű szenet és gázt szállít Európába, és ez most stratégiai kihívást jelent számunkra is – szeretnénk biztosítani, hogy Ausztrália soha ne kerüljön ilyen helyzetbe” – mondta Keith Pitt erőforrás-miniszter.

„Gondoskodnunk kell arról, hogy a jövőben ezek a koncentrált ellátási láncok bizonyos területeken felbomoljanak.”

Az Ausztráliában frissen bejelentett csomagban 30 millió dollárt fordítanak egy, a közép-ausztráliai ritkaföldfém-ásványok szétválasztására szolgáló – az Arafura Resources, ausztrál ásványkutató vállalat által működtetett – üzem számára.

Az Arafura ügyvezető igazgatója, Gavin Lockyer elmondta, hogy az Aileron melletti üzem a világ egyik legnagyobb neodímium-prazodímium készletét hasznosítaná, amelyből olyan hihetetlenül erős mágneseket készítenek, amiket szélturbinákban és naperőművekben használnak.

(MTI/EPA/Remko De Waal)
(MTI/EPA/Remko De Waal)

„Az Aileron mellett épülő bánya lesz Ausztrália első ilyen jellegű projektje és a világ második legnagyobb – nem kínai – ritkaföldfém-forrása, amelyben a helyszínen dolgozzák majd fel a globális kereslet több mint 5 százalékát” – mondta Lockyer.

A Lynas ausztrál bányavállalat, amely elektromos autókhoz és Tomahawk cirkálórakétákhoz használ ritkaföldfémeket, nemrégiben kapta meg a végleges engedélyt egy ritkaföldfém-finomító építésére Kalgoorlie-ban.

Tekintettel a Kína piaci dominanciája által jelentett stratégiai kockázatra, az Egyesült Államok hadserege pénzügyi részesedést szerzett a Lynasban és kezdeti finanszírozást nyújtott egy texasi feldolgozóüzem megépítéséhez.

Gazdasági patriotizmus

2019-ben Kína a Washingtonnal folytatott elhúzódó kereskedelmi háború során azzal fenyegetőzött, hogy betiltja a ritkaföldfém-ásványok Egyesült Államokba irányuló exportját.

A fenyegetés a katonai berendezések gyártását sújtotta volna a virágzó megújuló energiaiparral együtt – írja az ABC hírportál.

Ausztráliában nem újdonság a hazai védelme és a liberális piacgazdaság kapitalizmusmodelljétől való elfordulás. Az országban már évek óta fontos szerepet kap a kritikus infrastruktúra védelme. A koronavírus okozta válság során Ausztrália ellenőrzés alá vonta az összes külföldi közvetlen tőkebefektetést, hogy megvédje a hazai vállalatokat az ellenséges külföldi felvásárlásoktól.

A hazai – és főként a kritikus infrastruktúra – védelme egyre erősebb a világban. Ezt jól bizonyítja, hogy 2020-ban még az Európai Bizottság is arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a kritikus iparágak védelme a válság idején, de már a híresen liberalizált gazdaságot támogató országok is, mint például az Egyesült Államok és Kanada is kiálltak a hazai védelme mellett.
John Coyne, a részben védelmi célokra létrehozott Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet elemzője szerint már más stratégiai szövetségesek is Kína célkeresztjébe kerültek.

„Tíz évvel ezelőtt Kína a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos kérdések miatt büntetésből csökkentette a ritkaföldfémek elérhetőségét Japán számára” – mondta Coyne.

Coyne szerint a nyugati nemzetek egyre inkább felhagynak a szabadpiaci gondolkodással, hogy kezeljék az egyre erősödő stratégiai kockázatot.

„Azt hiszem, ez egyike azoknak az eseteknek, amikor a kormánynak be kell avatkoznia a gazdaságba, ha nem akarunk kiszolgáltatottá és sebezhetővé válni az ellátási láncok miatt. A kormánynak támogatnia kell a nemzeti ellenálló képességet” – mondta Coyne.

„Kína nagyszerű munkát végzett abban, hogy képes volt mindent termelni, amire a nyugati világnak szüksége volt – legyen szó fémekről vagy mágnesekről –, és sokkal olcsóbban szállította azokat, mint amire a nyugati világ képes lett volna.”

Az egyik ritkaföldfém ásványokat gyártó ausztrál vállalat, a Northern Minerals vezetője az ABC-nek elmondta, hogy az ország stratégiai sebezhetősége jelentős.

„Kína a következő három-öt évben bármikor leállíthatja a nehéz ritkaföldfémek exportját (...), és csak a kínai iparágak belső ellátását biztosíthatja” – mondta Mark Tory vezérigazgató.

„Belekényelmesedtünk a helyzetbe és bealudtunk, mert Kína nagyszerű munkát végzett abban, hogy képes volt ellátni a Nyugati világot mindennel, amire  annak szüksége volt” – tette hozzá Tory.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!