Az osztrák energetikai csoport rekordnyereségre hajt, tovább emeli a magas energiaárakat

2022. március 20. 17:15

Tavaly Ausztria legnagyobb villamosenergia-vállalata, a Verbund jelentősen növelte mind az árbevételét, mind a nyereségét. Ennek a villamos energia nagykereskedelmi piaci árának meredek nemzetközi emelkedése volt az oka. Természetesen fogyasztói árak is emelkedtek. A Verbund vezére,Michael Strugl szerint a törvényi szabályozás miatt nem nyújthatnak kedvezményeket.

2022. március 20. 17:15
null

Viharos állapotot hozott a gázárak emelkedése, a magas globális gázkereslet és az alacsony európai tárolási szint. Az ukrajnai háború még fokozta bizonytalanságot és további áringadozásokat okozott. Az idei évre az osztrák Verbund csoport akár kétmilliárd eurós rekordnyereségre is számíthat.  Az eredmény azért is érdekes, mert még 2020-ban a vállalatcsoport eredménye 631 millió euró volt, 3 450 milliós forgalom mellett (EBITDA 1 293 millió euró). Az eredmény már 2021-ben is nőtt 874 millió euróra, igaz a forgalmuk is megnőtt 4 778 millióra (EBITDA 1 579 millió euró). Ezzel a részvényeik értéke is a 2021-es 60 eurós szintről 100 euró közelébe emelkedett.

Bár a Verbund elsősorban az olcsóbbvízenergiát felhasználó vállalat, mégsem tudja alacsonyabb áron ellátni ügyfeleit. Május 1-től 530 000 lakossági és kereskedelmi ügyfélnél emeli az árakat. A normál energiafelhasználású végfelhasználóknál, átlagosan 3500 kWh éves áramellátás mellett 21 euróval, 15 ezer kWh gázmennyiségnél pedig 75 euróval nőnek a havi energiaköltségek. 2021 végén a Verbundnak körülbelül 450 000 áram- és 80 000 földgáz fogyasztója volt. Úgy számolják, hogy

az előző év márciusához képest több mint háromszor annyiba kerül az áram, a gáz pedig közel ötszörösére emelkedett.

A vállalat ezt azzal indokolja, hogy a törvényi keretek előírása szerint, a villamos energiával a piaci ár alatt nem lehet kereskedni. A piaci árat pedig a kereslet fedezéséhez még szükséges utolsó, legdrágább erőmű határozza meg. Amennyiben a szénerőmű adja az energiamix utolsó részét, akkor az összes többiért, az olcsóbban előállítható áramért is a legrdágább szenes árat kell fizetni.  Mivel Ausztriában a legdrágább erőművek általában gáztüzelésű erőművek, a Verbund főnöke szerint „erős korreláció van a gáz ára és az áram ára között”. Szerinte azonnal versenyjogi perekkel szembesülnének, még a csoporton belül is piaci árakat kell felszámítani.

Ezen kívül a részvénytársasági törvény is arra kötelezi az igazgatótanácsot, hogy üzletszerűen járjon el, és ne mondjon le a nyereségről, mivel az a tulajdonosokat illeti meg.

Az állam kötelessége

A magas fogyasztói árak hatásainak tompítása folyamatában Strugl a politika szerepét emeli ki. A legtöbb országban már végrehajtották azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU Bizottsága versenyjogilag kifogástalannak ítélt. Ezek közé tartoznak a közvetlen támogatások és a transzferek, mint ahogy Ausztriában is bevezették az energiabónusz. Másrészt a Verbund vezére kritikusan viszonyul az EU Bizottság által is javasolt különadókhoz, vagy a piaci fokozott beavatkozáshoz.

Nem csoda, hiszen számos állam már megpróbált az olcsón előállítható energiára különadót kivetni. Szomszédunkban a szlovákok az atomerőművek extraprofitját vágták volna meg, csak a Szlovák Erőművek alaposan kiköltekeztek az elhúzódó mohi erőmű építésénél, így ez a megoldás komoly gondokat, csődhelyzetet okozott volna a szlovák energetikai vállalatnál, így a kormány is visszakozott. 

Az osztrák állam, mint többségi részvényes, részesül a csoport emelkedő nyereségéből, ami lehet az egyik magyarázata, hogy az osztrákok sem igyekeznek valami hasonló megoldásra.  A Kurier szerint az elmúlt üzleti év osztalékának 51 százaléka, 190 millió euró került az államhoz. A részvények további 30 százaléka regionális energiaszolgáltatók tulajdonában van, és csaknem 20 százalékuk van szabad forgalomban. Ezen kívül jövedelemadóból további mintegy 280 millió euró bevétele származott az osztrák államnak. Ha az előrejelzések helytállóak,

a szövetségi kormány 2022-ben összesen 600 millió euró bevételt szedhet be a Verbundon.

A megújuló energiaforrások bővítése

A megújuló energiaforrások bővítését illetően, Strugl sietségre szólított fel. Szerinte, különösen az engedélyezési eljárásokat kellene nagymértékben felgyorsítani, hogy 2030-ra megvalósuljon a 100 százalékos zöld energia cél.

Hogy a Verbundnak jól megy, arról az is tanúskodik, Spanyolországban nemrég fejezték be második megújuló energia beruházásukat. A Capital Energytől négy szélerőműpark 70 százalékát és egy 171 megawatt (MW) összteljesítményű fotovoltarikus rendszert vásárolnak meg. Az épülő üzemek fokozatosan, 2022 második negyedéve és 2023 első negyedéve között lépnek üzembe. Az öt erőmű várhatóan évente 400 000 MWh fenntartható módon termelt energiát állít elő, ami csaknem 150 000 spanyol háztartás fogyasztásának felel meg.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2022. április 01. 09:41
"Május 1-től 530 000 lakossági és kereskedelmi ügyfélnél emeli az árakat. A normál energiafelhasználású végfelhasználóknál, átlagosan 3500 kWh éves áramellátás mellett 21 euróval, 15 ezer kWh gázmennyiségnél pedig 75 euróval nőnek a havi energiaköltségek." Megérdemlik.
röviden
2022. március 22. 18:56
Nincs kellemesebb, mint törvénytiszteletből gyennyesre keresni magunkat.
Inhaler
2022. március 22. 07:39
"A piaci árat pedig a kereslet fedezéséhez még szükséges utolsó, legdrágább erőmű határozza meg." Nekem tűnik ez mesterkéltnek ahhoz, hogy gennyesre keressék magukat? A nagy verseny és piaci ár ezt jelenti? Ez aztán egy fogyasztó barát törvény. Csak bent kell hagyni a rendszerben egy drága megoldást és dől a lé.
dglaj
2022. március 21. 21:24
Szép új világ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!