KSH: Az ipari termelői árak 5,5 százalékkal emelkedtek tavaly novemberben

2021. január 06. 12:14

Tavaly novemberben az ipari termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat; az áremelkedés ütemét elsősorban a forint gyengülése befolyásolta az euróval szemben. A belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal, az exportértékesítés forintban mért árai 7,7 százalékkal emelkedtek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2021. január 06. 12:14

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 0,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 0,2 százalékkal csökkentek, így a termelői árak összességében nem változtak.

Az ipari exportárakon belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,5 százalékos volt a drágulás. Egy év alatt 7,9 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben. A járműgyártás exportárai 9,3 százalékkal, a gépiparé 9,2, a villamosberendezéseket gyártóké 9,2 százalékkal emelkedett és az élelmiszeripari exportárak is 7,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A jelentősebb exportáló ágazatok közül viszont a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártói csak 3,3 százalékkal tudták emelni külpiaci áraikat, a gyógyszerekért viszont 0,3 százalékkal kevesebbet adtak a külföldi megrendelők.

A belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2 százalékkal, a 32 százalékos súlyú energiaiparban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben tavaly novemberben. Az átlagosnál jobban, 3,0 százalékkal nőttek az élelmiszeripar belföldi termelői árai, 6,0 százalékos áremelkedést mért a KSH a járműiparban, 6,9 százalékot a villamosberendezések gyártásában és 4,1 százalékot a gépgyártásban. A számítástechnikai, elektronikai termelők 2,0 százalékkal emelték belföldi áraikat.

A fogyasztási cikkek belföldi termelői ára átlagosan 3,2 százalékkal nőtt egy év alatt tavaly novemberig, ezen belül 5,0 százalékkal drágultak a tartós fogyasztási cikkek. A beruházási javak átlagos termelői árszintje 4,6 százalékkal emelkedett, a további felhasználásra alapanyagot, alkatrészt részegységeket termelő ágazatokban 3,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak, az energiaárak 2,6 százalékkal csökkentek.

A múlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,7, az exportértékesítéséi 5,7 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 4,0 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!