Tanulmány: 2030-ra a globális GDP 1,4 százalékához járul hozzá a blockchain-technológia

2020. október 22. 18:09

A blockchain-megoldások gazdasági hatása az előrejelzések szerint 2030-ra a globális GDP (bruttó hazai termék) 1,4 százalékát teszi majd ki, azaz a technológia alkalmazása 1,76 billió dollárral járul majd hozzá a globális GDP értékéhez – derült ki a PwC Time For Trust című tanulmányából, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

2020. október 22. 18:09

A blokklánc-technológia egy olyan módszer, amelynek alkalmazásával lehetővé válik különböző értékek és adatok egyszerű cseréje. E technológia segítségével létre lehet hozni digitális fizetőeszközt, így a bitcoin és más kriptodevizák mögött is a blokklánc technológia, ez a virtuális és hamisíthatatlan rendszer áll.

A közlemény szerint a PwC szakértői öt fő alkalmazási területet azonosítottak, amelyek meghatározzák a blockchain-piacot a következő évtizedben, és annak alapján rangsorolták őket, hogy melyik milyen mértékben járul majd hozzá a globális GDP-hez.

Az első terület a termékek eredetének meghatározása, nyomon követése 962 milliárd dollárral, míg a második, a digitális fizetési megoldások 443 milliárd dollárral járul majd hozzá a globális GDP-hez.

A harmadik gazdaságilag meghatározó alkalmazási terület a személyes adatok könnyebb és átláthatóbb kezelése, megosztása, ennek a globális GDP-hez való hozzájárulása 224 milliárd dollárt tesz majd ki. A pandémiás helyzet miatt egyre inkább előtérbe kerül az időigényes, nem hatékony, papíralapú hitelesítési rendszerek kiváltása.

A negyedik helyre 73 milliárd dollárral az okos szerződéskötés és vitarendezés került, amelynek legnagyobb előnyei az aláírás és az iktatás terén jelentkeznek: a szerződéseket nem szükséges személyesen aláírni, valamint a blockchain automatikusan létrehoz egy ellenőrzési nyomvonalat az adott szerződéshez.

A blockchain-megoldások jelentős gazdasági növekedést eredményezhetnek az ügyfél-elköteleződés terén is, a globális GDP-hez való hozzájárulásuk pedig 54 milliárd dollár lehet. A technológia segít hatékonyabb hűségprogramok kialakításában, amelyek keretében a felhasználó online, okoseszközén keresztül képes a hűségpontok gyűjtésére, áttekintésére és felhasználására.

Ezeknek az alkalmazási területeknek köszönhetően globálisan 2030-ig 40 millió új munkahely jön létre, amelyből 11,4 millió csak Kínában várható. Iparági megközelítést tekintve a blockchain a közigazgatásra, az oktatásra és az egészségügyre fogja a legnagyobb hatást gyakorolni – tették hozzá.

A PwC tagvállalatok a világ 155 országában jelenlévő PwC-hálózat tagjai, amely mintegy 284 ezer szakértő segítségével nyújt minőségi könyvvizsgálati, adótanácsadási és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!