Nem kell aggódnunk a dédunokáink jövője miatt

2019. október 20. 21:06

Miért kellene aggódnunk? A dédunokáink meg fognak birkózni a helyzettel.

2019. október 20. 21:06
Tim Harford

„Azoknak, akik szerint az éghajlatváltozás merész és azonnali fellépést igényel, két kellemetlen ténnyel kell szembenézniük. Az első, hogy a leginkább aggasztó hatások – az árvizek, a terméshiány és a betegségek – nem valószínű, hogy teljes erővel megjelennek a következő évtizedekben vagy akár évszázadokban. A második az, hogy mivel a világ elképesztő ütemben gazdagodik, a jövő generációk valószínűleg sokkal gazdagabbak lesznek, mint mi.

Mindkét kellemetlen tény a rövid távon költséges beavatkozások ellen ösztönöz. Itt egy analógia: képzeljük el, hogy felfedezem, hogy a házamban megfigyelhető egy kezdetleges nedvesedési probléma. Egy földmérő azt mondja nekem, hogy ha most 1000 fontot ráköltök, akkor a dédunokáimat megkímélem az egy évszázad múlva esedékes 5000 fontnyi javítási költségtől. Elsőre úgy tűnik, hogy meg kellene oldanom a problémát.

Jobban belegondolva azonban bolond lennék most pénzt költeni erre. Jobban megérné ha 1000 fontot befektetnék a tőzsdén a nevükben. Szerény 3 százalékos reál megtérülési ráta mellett kb. 20 000 fontot fog majd érni; 5 százalékos rátánál pedig 130 000 fontra duzzad.

Lényegében a dédunokáim nem pont úgy lesznek sokkal gazdagabbak nálam, mint ahogy én lettem sokkal gazdagabb a dédszüleimnél? Miért kellene aggódnunk tehát? Meg fognak birkózni a helyzettel. (...)

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az éghajlatváltozás valódi, de kezelhető szenvedést okoz a jövő nemzedékek számára. (...)

A helyi légszennyezés nem fogja megsemmisíteni az emberi fajt. Az éghajlatváltozás valószínűleg szintén nem. De akár ez is megtörténhet. Amikor biztosítást vásárolunk, nem azért tesszük, mert a legrosszabbat várjuk, hanem azért, mert felismerjük, hogy a legrosszabb is megtörténhet.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2019. december 11. 14:52
evente 15.000 hozzaszolast ide bofogo propagandistam igyekezz mert bertollnokkent sokat kell hazudozni, szoval teperj csotanyka ,hogy meglegyen a napi penzumod kerunk teged fizetettpropgandistapatkanyka ertelmezd ezt az adatsort https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9832322/2-19062019-BP-EN.pdf/f8d57e94-1848-4d57-aca2-55cd4b918de8 a magyarazat egyertelmu...az orszag a picsaba szakad le a v4 tobbi orszagahoz kepest minden gazdasagi mutatoban ,de a legkirivobb a szanalmasan alacsony magyar munkaber
Valodi
2019. december 11. 14:52
.... höhöhö.... ez melyik kategória? "A hazai pulykatermelés 40 százalékát adó Gallicoop például 30 kárpátaljai MAGYAR munkást vett fel, de többségük a magyar útlevél birtokában rövid úton TOVÁBBÁLLT, ketten maradtak a cégnél – jegyezte meg Erdélyi István." De ha ők fidesz-cselédség helyett továbbra is nyugatra vágynak magyarszaporítani, sebaj, indul az újmagyar és a Muhi projekt! "Jelenleg indiai dolgozókkal igyekeznek enyhíteni a munkaerőhiányt. Eddig ők váltak be leginkább, de már toboroznak Mongóliában is." Példaértékű az indiai fejőlegények munkája Sarudon is: „ha szabadnapot adok nekik, büntetésnek fogják fel.” Igaz, ami igaz, 700 éve velünk élő indiai NERtársainkra ráfér egy kis vérfrissítés... A mongolok behozásának zseniális terve pedig telitalálat! Fidesz földesurak szolgái lesznek a hajdani hódítók utódai! Orbán Viktor Miniszterelnök Úr revánsot vesz még a tatárjárásért is, meglássátok...
Akitlosz
2019. december 11. 14:51
Hát ahhoz képest, hogy "a világ elképesztő ütemben gazdagodik" még mindig csupán a szegénységet akarják egyesek felszámolni és z sem sikerült és nem úgy tűnik hogy a közeljövőben fog sikerülni a világ elképesztő ütemben gazdagodása ellenére sem. Ugyanis egyes emberek is elképesztő ütemben szaporodnak és ez nagy mértékben ellensúlyozza a világ gazdagodását. Hiába van több, ha több felé is kell elosztani. Ha megnézem, hogy mekkorák ma a fizetések és mekkorák voltak Mátyás király idejében, hozzávéve a megélhetési költségek változását, akkor ugyan van némi gazdagodás, de semmilyen elképesztő mértékű nincsen.
annamanna
2019. december 11. 14:50
Senki nem ennek a tőzsdealkusznak a dédunokái miatt aggódik, hanem mondjuk az éhenhaló jegesmedvék, öngyilkos fókák, műanyagot zabáló bálnák, csikkevő madarak, kukázó barnamedvék, leégő esőerdők stb miatt. A természetet nem érdekli, melyik befektetés éri meg (pl, hogy a nutella vagy cocacola részvényeinek milyen az árfolyama).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!