Gyengülő globális kereslet miatt csökkennek az árak Kínában

2019. szeptember 11. 18:25

Csökken a globális kereslet, csökkennek az árak: augusztusban három éve nem látott mértékben csökkentek a termelői árak Kínában, mert a gyengülő bel- és külföldi kereslet miatt a kínai gyártóknak engedniük kellett az áraikból, hogy megőrizhessék piaci részesedésüket.

2019. szeptember 11. 18:25
null
Takács Zsolt

Deflációs félelem

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a termelői árak éves összevetésben 0,8 százalékkal estek vissza, ami alig jobb az elemzők által várt 0,9 százalékos csökkenésnél. A termelői árindex mérséklődésére 2016 augusztusa óta csak az előző hónapban volt példa, amikor az emelkedés április óta tartó folyamatos lassulása, majd a júniusi stagnálás után 0,3 százalékos visszaesést mértek.

Az árindex augusztusi csökkenését nagyrészt a nyersanyagok, különösképpen az energia és a fémek nyomott ára okozta.

Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak csökkenése deflációs félelmeket hozhat felszínre, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat. Az adatok nyilvánosságra hozatalát követően

a sanghaji tőzsdén visszaestek a részvényárak.

Az éves fogyasztói árindex a júliusival megegyező 2,8 százalékos volt augusztusban. Elemzők az árak növekedésének enyhe lassulására számítottak, 2,6 százalékot vártak. A fogyasztói árindex, bár tartja a 17 havi csúcsot, ezzel azonban továbbra sem érte el a 3 százalékos célértéket.

Sertéspestis miatt nőnek az élelmiszerek árai

Az élelmiszerek fogyasztói ára 2012 januárja óta a legnagyobb mértékben ugrott meg augusztusban: éves összevetésben 10 százalékkal nőtt a júliusi 9,1 százalékos emelkedés után.

Az afrikai sertéspestis járvány miatt lecsökkent sertésállomány továbbra is az egekben tartja a disznóhús árát, amely augusztusban 46,7 százalékkal ugrott meg a júliusi 27 százalék után.

A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 1,5 százalékra nőtt az előző havi 1,3 százalékról.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek,

enyhén meghaladva a 0,5 százalékos elemzői előrejelzéseket, és a legélénkebb ütemben nőttek február óta.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. szeptember 13. 04:42
Nálunk ugyanez végett, emelkedett. Szebb Jövőt!
Világpanoráma
2019. szeptember 11. 23:16
Peking fenyegeti Berlint Wong látogatása miatt: https://vilagpanorama.hu/2019/09/11/peking-fenyegeti-berlint-wong-latogatasa-miatt/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!