A kapitalizmus utolsó esélye

2019. szeptember 24. 10:27

Karbonvámot is kellene használni annak érdekében, hogy megvédje a hazai ipart az azon országokból érkező importból, amelyek nem vezettek be megfelelő karbonárakat.

2019. szeptember 24. 10:27
Adair Turner

„Az is igaz azonban, hogy a kapitalista rendszer nem tudott elég gyorsan reagálni a klímaváltozás kihívásaira, és bizonyos tekintetben a kapitalizmus akadályozta a hatékony intézkedéseket. A kockázatitőke-befektetők briliáns technológiai újításokat finanszíroznak, de emellett iparági lobbicsoportok sikeresen lépnek fel a szükséges szabályozások vagy a karbonadó ellen. Ha megfelelő intézkedéseket fogadtak volna el harminc évvel ezelőtt, akkor jó úton járnánk afelé, hogy a karbonmentes gazdaságot igen alacsony költségek mellett elérjük. Az a tény, hogy nem ez történt, részben a kapitalizmus hibája.

Emiatt most széles körű, gyors lépésekre van szükség. Minden fejlett gazdaságnak kötelezettséget kellene vállalnia a nettó zéró karbonemisszió 2050-re történő elérésére. A fejlődő gazdaságoknak legkésőbb 2060-ra kellene eljutniuk ide. Ezzel továbbra is nagymértékben ki lennénk téve a klímaváltozásnak, de klímakutatók szerint ez elégséges lenne a katasztrófa elkerüléséhez. Emellett továbbra is el lehet érni a viszonylag alacsony gazdasági költséget, ha késlekedés nélkül elfogadjuk a gyors változáshoz szükséges intézkedéseket.

Arra lenne szükség, hogy a karbonadókat elég magas szinten vezessék be, és a jövőbeli adóemeléseket is jó előre közölni kellene, hogy ezzel segítsék elő a több évtizedre szóló beruházási terveket, amelyek a nehézipar dekarbonizálásához szükségesek.

Karbonvámot is kellene használni annak érdekében, hogy megvédje a hazai ipart az azon országokból érkező importból, amelyek nem vezettek be megfelelő karbonárakat.

Ezen intézkedések egyike sem tekinthető antikapitalistának. Szükség van rájuk ahhoz, hogy a kapitalizmus erejét kihasználhassuk a probléma megoldásához. Amint bevezetik a megfelelő karbonárakat és szabályozásokat, a piaci verseny és a profitra való törekvés elő fogja mozdítani az innovációt, a méretgazdaságosságot, valamint a tanulási görbe hatása lejjebb viszi a karbonmentes technológiák költségeit.

A piacgazdaság híveit elriasztják azok a radikális hangok, amelyek szerint a kapitalizmus nem egyeztethető össze a hatékony klímavédelmi intézkedésekkel. Ha azonban a kapitalizmus védelmezői nem támogatják a nettó zéró emisszió évszázad közepi eléréséhez szükséges, jóval ambiciózusabb célok és intézkedések azonnali megalkotását, akkor nem kellene meglepődniük, ha az emberek egyre nagyobb számban vélik úgy, hogy a kapitalizmus jelenti a problémát, és nem tekinthető a megoldás részének.”

(A Világgazdaság online fordítása.)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2019. október 08. 20:21
"Karbonvámot is kellene használni annak érdekében, hogy megvédje a hazai ipart az azon országokból érkező importból, amelyek nem vezettek be megfelelő karbonárakat." Hát persze. Csak kibújt szög a zsákból. Ugyanaz a lemez... A környezetkímélő technológiákba fektető leggazdagabb 8-10%, szeretné extraprofittal újratermeltetni a befektetéseit... Gratulálok!!! Innen már nincs messze az, hogy a NATO lebombázzon valami csóró afrikai országot, mert nem hajlandó leállítani a szénerőműveit v. azért mert még mindig benzines autóval közlekednek...
nemecsekerno_007
2019. október 08. 20:19
A CO2 kibocsátást is egy főre kell számolni... Ugyanúgy mint a GDP-t vagy bármi mást ahol az arányok a lényegesek... Egyébként az eddigi CO2 emissziót ki fogja megfizetni?!?!?!
Zsaturnuzs
2019. október 02. 00:35
A karbonadó hatékony, igazságos módja a klímavédelemnek. Az a baj, hogy kevéssé terjedt még el, az országok túlnyomó többsége (több, mint 80%-a) nem fizet ilyen adót. Azok, akik nem fizetnek, így jelentős versenyelőnyhöz jutnak egyes iparágakban. Tehát mégsem teljesen igazságos. No és nem kellene ezt a témát is a kormány és az ellenzék közötti viták témájává tenni. A baloldal mindent és mindenkit adóztatni szeretne, aki többet és jobban termel vagy szolgáltat, úgy általában ellenzi a kapitalizmus minden életerős megnyilvánulását (ha már vereséget szenvedett a kommunista utópia, legalább fulladjanak meg a tőkések is).
istvánkeve
2019. szeptember 29. 12:37
És az Eurozóna ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!