Külföldre viszik az innovációt az amerikai cégek

2019. augusztus 27. 08:29

Az USA multicégei világméretű innovációs rendszert teremtenek.

2019. augusztus 27. 08:29
null
Peterson Institute for International Economics

„Évtizedeken keresztül az USA multicégei (MNC-k) csaknem az összes kutatás-fejlesztést (R&D) az ország határain belül végezték. A kutatás-fejlesztés otthon tartására fókuszálva az Egyesült Államok a világgazdaság első számú innovációs és technológiai vezetőjévé vált. Azonban az 1990-es évek végétől kezdve az USA multicégei egyre inkább a tengerentúlra szervezték ki az innovációs folyamataikat. A tengerentúli innováció mértéke mostanra megnégyszereződött és földrajzilag is jobban szétterül; amíg kezdetben csak néhány fejlett gazdaságra terjedt ki (például Németország, Japán és Kanada), addig mostanra a világ számos fejlődő országára is, ezzel pedig az USA multicégei világméretű innovációs rendszert teremtenek.”

Az ábrán az Egyesült Államok multicégeinek külföldi kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos kiadásai láthatók. Két évtized alatt csaknem megnégyszereződött a külföldi K+F-re fordított összeg. A második ábrán az látható, hogy az amerikai K+F egyre inkább a nem hagyományos nyugati országokban történik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!