A „helikopterpénz” támogatója ellenzi az univerzális alapjövedelmet. Interjú.

2017. november 15. 10:08

Nagyon sok mód van arra, hogy viszonylag alacsony jövedelmű embereknek egy jó, kellemes életszínvonalat biztosítsunk és ezek fontosabbak, mint azt mondani, hogy „tessék, itt van egy kis pénz”.

2017. november 15. 10:08
Adair Turner

Ön amellett érvelt, hogy adjanak a központi bankok ingyen készpénzt minden állampolgárnak. Lehet a központi bank a feltétel nélküli alapjövedelem finanszírozója?

Két dolgot el kell különítenünk, legalábbis én egyértelműen külön kezelem őket. Amellett érvelek, hogy bizonyos körülmények között, amikor az aggregált nominális kereslet és a gazdaság válságban van, akkor meg kellene fontolnunk a „helikopterpénz” ötletét, hogy segítsünk életben tartani a gazdaságot.

De nagyon óvatosan mondanám azt, hogy így finanszíroznám az alapjövedelmet, vagy valami hasonlót. Ha egy feltétel nélküli alapjövedelem-programot akarunk, akkor azt határozatlan időre akarjuk, nem pedig csak ideiglenesen. Ugyanakkor nem kívánjuk a helikopterpénz gyakorlatát örökké folytatni.

El kell különítenünk, hogy melyek azok a területek, amelyekre társadalomként tartósan többet kellene költenünk. Ha a feltétel nélküli alapjövedelem köztük van, akkor valószínűleg valaki mást ehhez jobban meg kellene adóztatni, nem pedig úgy tenni, mintha ez valami ingyenes jószág lenne, mert kinyomtathatom a pénzt hozzá.

Mi a véleménye a feltétel nélküli alapjövedelemről?

Számomra el kell különíteni az általános elvet a konkrét megvalósítástól. Van valami a modern technológiákban, ami valószínűleg növeli az egyenlőtlenségeket. Ha a következtetést elértük, ki kell találni egy beavatkozást, hogy kezeljük is a problémát.

De ha egyszerűen valamennyi pénzt adunk embereknek, ez mindenféle politikai nehézséget okoz, hiszen nagy pénzösszeg kell hozzá, másrészt rossz irányban változtatja meg az ösztönzőket is. Ha viszont egy kis összeg lenne, akkor azt érnénk el, hogy az emberek egy megfelelő, de nagyon szegény életet élnek, amivel nem oldottuk meg a problémáinkat.

Ez azt jelenti, hogy bár nem zárom ki a lehetőségét valamiféle általános alapjövedelemnek, talán vannak más dolgok, amelyek fontosabbak. Például biztosítani, hogy legyen nagyon jó ingyenes egészségügy és oktatás. Vagy gondoskodni róla, hogy az állampolgárok élvezhessék a támogatott, magas minőségű tömegközelekedési rendszer és a kellemes közterületek előnyeit.

Nagyon sok mód van arra, hogy viszonylag alacsony jövedelmű embereknek egy jó, kellemes életszínvonalat biztosítsunk és ezek fontosabbak, mint azt mondani, hogy »tessék, itt van egy kis pénz«. Ezek csupán különböző megoldási lehetőségei annak az alapvető problémának, hogy ha a piacot magára hagyjuk, akkor a bérek eloszlása sokkal szélesebbre nő, mint amit elfogadhatónak tartunk.”

***

Lord Adair Turner brit üzletember, akadémikus és 2013-ig a brit Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság elnöke. A „helikopterpénz” válságkezelési ötletének szószólója, amely azt jelentené, hogy a központi bank közvetlenül finanszírozza a kormány költéseit vagy osszon ingyen készpénzt az állampolgároknak. Egy 2009-es interjúban támogatta a globális pénzügyi tranzakciókra kivetett Tobin-adó kivetését, mert szerinte a pénzügyi szektor túl nagyra nőtt.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2017. november 21. 16:21
Az alapjövedelem baromság. Amiról beszél (semmi köze az alapjövedelemhez) vagyis, hogy az emberek kapjanak szolgáltatásokat az adójukért azzal egyet lehet érteni. A szolgáltatások pedig korszerű tömegközlekedés, tisztességes utcák és terek, sportpálya, egészségügy, stb.,stb.
xoltan
2017. november 21. 09:41
Es ki fogja az egyes allasokrol eldonteni hogy felesleges e? Te? Miert nem mondjuk aki fizeti? Az allami szektorban indokolt lehet a letszam csokkentese a rendszer egyszerusitese es optimizalasa utan. Azonban ha en fizetek egy alkalmazottat hogy pl arufeltolto legyen a boltomban, akkor ne te dontsd mar el hogy az jol van e ugy!
Senye Péter
2017. november 21. 09:41
A tömegközlekedés fokozatos ingyenessé tételéről, kezdve a gyerekekkel, lehetne először szó.
KannibálTatárÚr
2017. november 21. 09:41
Hülyeségeket írsz. Alapjövedelem az, amit a felhalmozás alapján mindenkinek meg lehet itélni. Ehhez felesleges munkába járni és nem dolgozni. Nagyon rossz az a rendszer, ahol FELESLEGES munkából meg lehet élni. Ezt csak úgy lehet megtenni, hogy azoktól vesznek (inkább lopnak) el, akik dolgoznak. A TV-k ilyen tipikus semmittevők. Ha szerinted indokolt, hogy a magánszférában munka nélkül meg lehet élni, akkor rossz uton vagy. A rendszerváltás éppen a jobb munkamorál bevezetését szorgalmazta. Eleddig eredménytelenül. Azok a bukott kommunista országok a szoci alatt sokkal jobban álltak, mint most - 30 évvel a rendszerváltás után. Bár az igaz, hogy a Gorbacsot ők nevelték ki maguknak. Nem árt egy kicsit gondolkodni mielőtt írsz. (Már ha tudsz).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!