Kereszténység vs. iszlám a történelemben

2016. április 16. 12:17

Másfél percben látható a kereszténység elterjedésének kétezer éves története és az iszlám térhódítása.

2016. április 16. 12:17

Az animált térkép bemutatja a kereszténység elterjedésének több, mint kétezer éves történetét és az iszlám térhódítását. 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inhaler
2016. május 13. 09:47
Tudatlanság azt gondolni, hogy a vallás kiiktatásával egy utópista Földön élnénk, és minden szép jó és harmonikus lenne. A vallás az tágabb értelemben meghatározza a kultúrát, civilizációt (ki sem alakultak volna civilizációk nélküle) az eszmét, életfelfogást stb. A hitrendszer része, aminek csak részhalmaza a vallás. Az is hitrendszer, hogy konzervatív vagy, vagy liberális, kommunista, ateista, kapitalista, melyik focicsapatnak drukkolsz, kire szavazol stb. Ezek is egy eszmét képviselnek. Mohamed nem éppen azért kezdett bele a térítésbe, hogy kereszténységet legyőzze, hanem, hogy egyesítse az egymással rivalizáló arab törzseket. A zavaros Európában a kora középkor idején az egyetlen összetartó erő a kereszténység volt. Ennek fényében formálódott a Frank Birodalom és a Bizánci Birodalom, melyek a Római Birodalom örököseinek tartották magukat. Ez a két birodalom állította meg a muszlim előretörést Európában. Ilyen eszmék és világfelfogás a barbár királyságokat tudod hol érdekelték volna.
USsange
2016. május 13. 09:46
Jó nagy a fehér terület, csak kevés benne a vallásos ember.
Inhaler
2016. május 09. 17:26
Pont azért vette fel a Római Birodalom a kereszténységet, hogy egységbe kovácsolja az embereket. Ez a nyugati részen ugyan sokat nem segített. Viszont a a Kelet-Római Birodalom, Bizánc formájában még 1000 évig állt, nem gyengítette a kereszténység, hanem a bizánci császár hatalmát növelte. Max abban volt más, hogy a császárt a keresztények nem tekintették istennek, egy isteni hatalommal rendelkező személynek, ahogy előtte a pogány római vallások. Egy pogány gall vagy breton(mint római állampolgár) miért is küzdött volna Rómáért?
Akitlosz
2016. május 09. 17:25
"de ha nincs kereszténység, akkor a római civilizáció bukása után nem ezer évig tartott volna a káosz, hanem sok ezer évig." Miből gondolod, hogy akkor is elbukik a Római Birodalom úgy és akkor, ha nincsen kereszténység? A kereszténység megjelenése és terjedése igencsak meggyengítette a Római Birodalmat. A keresztények nem Rómáért küzdöttek, mint a rómaiak hanem csupán a saját vallásukért, amely igencsak ellentétben állt a római "értékrenddel" így meggyengült a birodalom a keresztények és a kereszténység terjedése miatt IS. Azaz természetesen más okai is voltak a birodalom meggyengülésének, dehogy a kereszténység megjelenése és terjedése nem tett jót a római Birodalomnak az egészen bizonyos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!