2016 a magyar-lengyel szolidaritás éve lesz

2016. február 26. 11:29

A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánítják 2016-ot. 1956-ban történt a magyar forradalom és a poznani kommunistaellenes felkelés. A lengyel szejm már elfogadta a határozatot, a magyar Parlamentben pedig mind az öt frakcióvezető támogatásával benyújtották azt.

2016. február 26. 11:29

Egyhangúlag elfogadta pénteken a lengyel szejm azt a határozatot, amely az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. októberi magyar forradalom 60. évfordulójára való emlékezés jegyében a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja a 2016-os évet. A határozatban a lengyel és a magyar parlament leszögezi, hogy az 1956-os események mindkét nemzet történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak emléket állítva a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. A magyar parlament február 29-én szavaz ugyanerről a határozatról.

„A magyarok és lengyelek hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és az Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni” – szerepel az előterjesztésben. 

A határozati javaslat indoklásában az is olvasható, hogy a magyarok és a lengyelek a kommunizmus elleni harcukban csak önerejükre és egymás támogatására számíthattak. A javaslatot Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló, Kövér László házelnök, Kósa Lajos (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Harrach Péter (KDNP)  és Schiffer András (LMP) nyújtotta be.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!