Aerodrums, a virtuális dobfelszerelés

2016. január 24. 09:09

A NAMM 2016 Show-n mutatkozott be az Oculus Rifthez készített virtuális dobfelszerelés, amit már magában is lehet használni, ha türelmetlenek vagyunk.

2016. január 24. 09:09


A VR alapú dobolás mindenkinek jó, leginkább a környezete hálálja meg, hiszen akár egy panelben is tolthatunk fergeteges dobszólókat végre vele. Nem hangos, hiszen fülessel is lehet használni és nem kell rendes dobfelszerelést sem bepréselni a nagyszobába, csak 2 dobverő és a lábdobhoz és a cinekhez kell érzékelőt viselnünk. Amíg nem jön meg hivatalosan az Oculus Rift márciusban addig sem kell elkeseredni, mert működik így is szegény ember módjára a cucc, csak egy laptop kell hozzá. Az egész úgy működik szerencsére, mintha egy rendes dobcuccot püfölnénk, igazi dobos amúgy is érzi mi hol helyezkedik el, tehát a gyakorlásnak nincs semmi akadálya.


Az Aerodrums-ot a Trinity College Dublin Vision and Visualization Lab fejlesztette ki (Yann Morvan és Richard Lee, az egész mögött a már régóta használt (mint a Kinectnél az Xbox 360 esetében is) motion capture technológia áll. A virtuális dobfelszerelést teljesen saját ízlésünk szerint variálhatjuk, lehet full elektromos kit, de akusztikus változat is. Ugyan először csupán a helyhiány és a zaj miatt kísérleteztek vele, de mára a projekt túl nőtt az alapfokú doboktatáson, mert profikkal tesztelték a terméket, ennek az eredménye a mostan a NAMM 2016-on bemutatkozó Aerodums.

 
A VR-dobfelszeélés lelke a dobverők végére erősített golyókban rejlik és a 2 lábra erősített érzékelőben. Így minden végtagunk mozgását figyeli a rendszer kamerája, ezeket konvertálja át a dobok megszólaltatásához szükséges nyomatékká. Vagyis ugyanúgy kemény izommunka következik, mint egy valódi fizikai dobfelszerelés esetében, ha punnyadtan ütjük meg a virtuális pergőt, akkor az úgy is fog szólni. Hogy ez ne legyen ennyire egyszerű az Aerodrums MIDI kompatibilis, tehát bármilyen kurrens  dobhardvert vagy szoftver megoldást rá tudunk kötni, ha a gyári hangjai és szettjei nem felelnek meg az igényeinknek.
 
Ha pedig megérkezik hozzá a Oculus Rift, akkor a headsettel sokkal életszerűbb lesz az élmény, mert látjuk is végre mit ütünk valójában, tényleg olyan mintha egy rendes méregdrága dobfelszerelés mögött ülnénk. Állítólag ez a megoldás koncerteken is működőképes, viszont elég mulatságos egy a levegőben kapálódzó dobos látványa, ezért a fejlesztői ezt annyira nem erőltetik.
 
Stúdióban viszont kiválóan működik és csökkenti a felmerülő költségeket. Igaz az akusztikát majd szoftverből kell hozzáálmodni, de a legtöbb esetben úgyis ez történik a stúdiókban. Az egész felszerelés csak 200 dollár (ebben benne van a szoftver, az érzékelők és a spéci dobverők is), de ne felejtsük el kell hozzá még a 600 dolláros Oculus Rift csomag is, meg egy izmos laptop is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2016. január 25. 08:43
Ez a dobszerkó már könnyebben befér egy kispolákba..
yanoo
2016. január 24. 22:05
A dobos a zenészek legjobb barátja.:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!