900 milliós támogatásból készül kosztümös film a Toldiból

2013. június 14. 09:01

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európai Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek.

2013. június 14. 09:01

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre – közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm „egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása”.

Arany János 1846-ban írt eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg – írta az MNF. A Filmalap emlékeztetett: a mű a Kisfaludy Társaság „a nép ajkán élő történeti személy” életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült, mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldija lett, mely azóta kötelező olvasmány a később született Toldi estéje és Toldi szereleme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja – hangsúlyozza az MNF közleménye.

Pálfi György az ezredfordulón feltűnt „új magyar film” kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt „Hukkle”-val elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb elsőfilmnek járó díját 2002-ben. „Taxidermia” című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. A rendező 2012-ben a „Final Cut – Hölgyeim és Uraim” című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a Cannes Classics elnevezésű válogatásba.

A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter. A „szuperprodukció” várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2013. június 16. 12:09
Bárki, csak ne a Stohl Buci legyen! (és mi a francért trash-moviezod le a Honfoglalást? Olyan, amilyen, de semmi esetre sem szemét!)
freehckr
2013. június 16. 12:08
Na végre, ideje lenne beindítani a filmipart újra ebbe az irányba... jó pár olyan remekművünk van, amelyeket komoly technikával jó rendezéssel elkészítve, vagy újragondolva le lehetne tarolni a fél világ filmpiacát. Egy Egri csillagok 300 stílusban remakelve... hehehe... :D Bár ha nincsenek benne szegény üldözött cigányok vagy holokauszt legenda, akkor nemzetközi filmfesztiválokon biztosan nem lesz díjazva, de annyi baj legyen... :)
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 14. 23:43
nem a Toldi estéjét filmesítik meg
kamasuka
2013. június 14. 23:43
Ja, vagy Spartacusos stílusban! :D Amikor jönnek a törökök, szép nagyot qurva anyáznak 3Dben. Vagy a várfalon megszólal valaki az ostrom kellős közepén, mint Koncz anno, hogy: Tisztelet Sári!. :D, és elszabadul a pokol. Fröccsen a vér, Cecey Évát vagy 20x megdugják. Remélem törpe is lesz, mert az most menő. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!