Közzétették az Eichmann-per doumentumait

2011. április 05. 11:33

A jeruzsálemi per ötvenedik évfordulójának alkalmából az Izraeli titkosszolgálat szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra az Eichmann-perrel kapcsolatban.

2011. április 05. 11:33

Szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra Izrael állami levéltára, melyek Adolf Eichman náci háborús bűnös peréhez köthetőek. Az online is megtalálható iratok közzétételének apropója a jeruzsálemi per ötvenedik évfordulója.

Nyilvánosságra kerültek például Eichmann és Robert Servatius ügyvéd héber nyelvű konzultációi, a nemzetiszocialista tiszt emlékiratainak kivonata, és Götzen című önéletrajzi műve is. A holokauszt megszervezéséért felelős magas rangú náci tiszt a háború után Argentínába menekült. Az izraeli titkosszolgálat 1960. május 11-én rabolta el őt Buenos Aires-ből.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vav
2011. április 13. 09:02
Nem Eichmann és Servatius levelezett héberül,hanem az izraeliek által leforditott anyag héberül lett nyilvánosságra hozva.(de karatna sanda megjegyzése a neki gyanús származásról)
Haider
2011. április 06. 11:36
"Mivel az ügy szomorú és fölöttébb nyomasztó igazsága valószínûleg az, hogy nem a fanatizmusa, hanem mély lelkiismeretessége sarkallta Eichmannt a háború utolsó évében megalkuvást nem ismerô magatartásra, amint három évvel korábban szintén ez késztette arra, hogy egy rövid ideig az ellenkezô irányba mozduljon. Eichmann tudta, hogy Himmler rendelkezései homlokegyenest ellentmondanak a Führer parancsának. Éppen ezért nem volt szüksége tényszerû részletekre, noha azok ôt támogatták volna. Amikor Budapesten megkapták Himmler parancsát, miszerint a magyar zsidók evakuálását le kell állítani, Eichmann — egy Veesenmeyertôl származó távirat szerint — azzal fenyegetôzött, hogy „adott esetben újra a Führer döntését kéri”. Az ítélet szerint ez a távirat „terhelôbb volt, mint amilyen száz tanúvallomás lehetett volna”." A lelkiismeretes katona megtestesítője... Nem árulta el a Führert, amikor a többiek menekülni kezdtek.
Akitlosz
2011. április 05. 21:38
No és az Eichmann-per "doumentumait" szabad tagadni, vagy az is büntetendő?
de karatna
2011. április 05. 20:11
Adolf Eichman náci háborús bűnös furcsa mód tökéletesen beszélt jiddisül és héberül is. A német rabbikkal jiddisül értekezett. Érdekes családi geneologiája lehet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!