Rendszerváltó Punkok!

2010. július 16. 11:01

Három évtizeddel a magyar punk első hulláma után, öt egykori zenekar gyűlik össze a Gödörben nosztalgiázni a Sipirc! - Rendszerváltó Punkok Fesztiválján. A Kretens, a Pink Panthers és a QSS mellett hosszú évek után újra fellép az ETA, a CPG tagjai pedig kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt. A koncertek és a beszélgetés mellett a Polpot megye punkjai című film kerül levetítésre.

2010. július 16. 11:01

Pink Panthers:
Az eredetileg K.und K. azaz Kaiser und König néven alakult Pink Panthers, a 80-as évek botrányzenekara volt Szekszárdon. A lendületes előadásmód és a nyers, de szellemes szövegek hamarosan országszerte ismertté tették a formációt. Az Aurórával, Qss-al, Leukémiával és 88-as Csoporttal is fellépő Pink Panthers 1988-ban oszlott fel, majd 22 évvel később, 2010-ben újjáalakult.

Qss:
A magyar punkmozgalom egyik legendás zenekara, soraiban olyan muzsikusokkal, mint Lajtai Barangó Zoltán, a Kalambó Kutyája énekese, és Mozsik Imre, a Supernem dobosa. Barangó szövegei a műfaj legkimagaslóbb teljesítményei közé tartoznak, a zenekar koncertjei pedig, immár 26 éve, mindig eseményszámba mennek.

Kretens:
A Kretens 1981-ben alakult Budapesten, tagjainak munkásságára az altpunk zenekarok mellett főként a punk-rock amerikai együttesei voltak hatással. 1983-ban egy francia forgatócsoport dokumentumfilmet is forgatott a zenekarral, néhány daluk pedig más magyar punk dalokkal együtt megjelent egy Franciaországban kiadott válogatás albumon. A Kretens 1995-ben feloszlott, de az egykor ezreket megmozgató zenekar 2006-ban újra összeállt.

ETA:
Az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar punk zenekart Czeller Péter, László Viktor, Aradi Gábor, Sáthy Róbert és Kocsis Tamás alapította 1980-ban. Bár a főként feldolgozásokat játszó ETA 1982-ben feloszlott, dalaikat ma is előszeretettel játsszák a hazai zenekarok. Több mint 25 év után, a hazai punk mozgalom ikonjai a Gödörben lépnek fel először.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!