Magyar-ujgur rokonság?

2009. július 12. 11:51

Kevesen tudják, de az ujgurok elei a magyarok őseihez hasonló „íjas, lovas nép” voltak, akiknek ornamentikájában is sok rokon vonás található a miénkkel - írja az MNO.

2009. július 12. 11:51

Kevesen tudják, de a napjainkban - nem először, és bizonyára nem is utoljára - a kínai központi hatalommal és a többségi néppel véres konfliktusba keveredett ujgurok elei a magyarok őseihez hasonló „íjas, lovas nép” voltak, akiknek ornamentikájában is sok rokon vonás található a miénkkel. Az ujgurok sokkal inkább számon tartják a rokonságot, egy küldöttségük Csíksomlyón is járt a közelmúltban.

„Saját anyám, apám, rokonaim látom a templomban, ahogy szétnézek” - mondta az ujgur küldöttség egy tagja a 2006-os csíksomlyói pünkösdön. Ha nem is nagy gyakorisággal, de megjelennek ujgurok vendégként magyar vidékeken; népük ugyanis a mai napig számon tartja nemzetünket. Az ujgur köztudatban minket Nyugatra vándorolt rokonként emlegetnek. Az egykori hun birodalom örökösei közül csak minket ismernek el leszármazottnak, a mongol törzseket nem. Kőrösi Csoma Sándor utolsó útjának célja is Ujguria volt: a zseniális kutató, a világ első tibeti szótárának és nyelvtanának megalkotója azt remélte, a magyar őshazáról itt szerez majd újabb, nyomra vezető iratokat.

Az ujgurok - a 19. századi kutatási eredmények állnak rendelkezésre, azóta a rendes és rendszeres kutatómunkát megakadályozták a térség új, diktatórikus államai - a „törökség” délkeleti ágához tartoztak, s eredetileg Mongólia északi részén élhettek az Orhon és a Szelenge folyó menti területeken. A törzs mindenképpen része lehetett később a hun népek által ismertté vált törzsszövetségnek. Hagyományaik szerint első uralkodójuk Buka kán (Kr. e. 209-174) volt, aki Tibetet és Kína egy részét is meghódította. Utóda, Lao-sang (Kr. e. 174-158) idején vándoroltak az ujgurok mai szálláshelyükre, s alapították meg Urumcsit.

Ősi rokonaink az ujgurok? (Szeged Ma)

Rokonaink, az ujgurok (MNO)

(Kép: Wikipedia)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csahos
2021. január 25. 13:26
Ujgurok önálló muzulmán államot akarnak. Muzulmánként a sariat követnék. ENSZ terrorizmussal vádolja őket. Csak azért állnak melléjük, hogy Kínát gyengítsék.
gloire
2009. július 13. 13:03
És a palesztín rokonság hol marad, he? Mert ők aztán tényleg "palesztínok" a saját hazájukban : ( Belegondolni is durva: megszállta őket egy sáskanép, tíz millió betelepített az egymilliárdból. Szar érzés lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!