Nigel Farage visszatérne a brit politikába?

2024. május 15. 05:33

A Brexit Párt egykori vezetője az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb és egyben egyik legutáltabb politikusa. Bár Nigel Farage az elmúlt években parkolópályára tette politikai karrierjét, egyre több a spekuláció a visszatérésével kapcsolatban.

2024. május 15. 05:33
 Nigel farage/Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az elmúlt hónapokban a brit sajtóban újabb és újabb cikkek előlegezték meg Nigel Farage visszatérését a politika nagyszínpadára. A „Brexit atyja”, aki hosszú éveken át az Európai Parlament egyik legszórakoztatóbb vagy legbosszantóbb (nézőpont kérdése) figurája volt, az Unióból való kilépés után eltűnt a brit politikából, bár a közélet aktív részese maradt. Egy ideig a Fox News egyik külső szakértőjeként működött, sőt még Donald Trumpnak is kampányolt, majd műsort kapott a brit GB News-nál, amely 2021-ben indult. Az elmúlt három évben műsorvezetőként dolgozott, és saját elmondása szerint két évtizedes politikai pályája után „végre jól keres.” Farage politikai karrierje előtt London pénzügyi negyedében dolgozott és szerette emlegetni, hogy más politikusokkal ellentétben: ő tudja milyen, ha az embernek rendes állása van. 

Bár Farage-t a vezető tory körökben sokan lenézik, sőt bohócnak tartják, a szavazók ezzel nem biztos, hogy egyetértenek. Ez nyilvánult meg 2023 őszén a brit konzervatívok nagygyűlésén, ahol Farage-t sztárként kezelték a résztvevők, és az újságírók megdöbbenve írtak róla, hogy sokkal nagyobb érdeklődést váltott ki a jelenléte, mint Rishi Sunak brit miniszterelnöké. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit csinált Farage a Brexit után?

Nigel Farage először 1999-ben jutott be az Európai Parlamentbe a Függetlenségi Párt(UKIP) színeiben, és egészen 2020 januárjáig ott ülhetett az EP képviselők között. A kilépés után még három és fél évet maradtak a britek Brüsszelben, amíg zajlottak a Brexit-tárgyalások. Farage utolsó beszédét 2020. januárjában tartotta. 

„Ez az utolsó fejezet, az út vége: véget ér egy 47 éven át tartó politikai kísérlet, amellyel kapcsolatban a britek soha nem voltak elégedettek. 

A szüleim közös piachoz akartak csatlakozni, nem politikai unióhoz, nem zászlóhoz, nem himnuszhoz, nem elnökökhöz – és most még saját hadsereget is akartok” – mondta Farage, majd hozzátette: nem igazán tetszik neki, ahogy a Brexit tárgyalások alakultak, de örül, hogy végre kiléptek. 

„Nincs több befizetés, nincs több Európai Unió Bírósága, nincs több közös halászati politika, nem fognak többet leszólni nekünk, nem fognak megalázni, nem lesz több Guy Verhofstadt” – mondta majd a frakciójával brit zászlókat lobogtatva köszöntek el az Európai Parlamenttől, miközben kikapcsolták – ezúttal utoljára – a mikrofonját. Akkor már látszott, hogy az Unióból való kilépés nem úgy alakul, ahogy azt Farage-ék szerették volna, mivel a toryk nem túlságosan nagy lelkesedéssel intézték a válást. 

The Final Countdown To Brexit
Nigel Farage a "Visszaszámlálás a Brexitig" rendezvényen egy támogatóval beszélget (Photo by Ollie Millington/Getty Images)

Farage politikai karrieje a Brexit megszavazása után kifulladt, hiszen, amiért egész életében kampányolt: megvalósult. 2018-ban kilépett a UKIP pártból és létrehozta a Brexit pártot, amely aztán a tényleges kilépés után 2021-ben a Reform UK nevet kapta. A Covid 19 járvány közepette az új párt nem tudott hatékonyan mozgósítani. A pártot Richard Tice korábbi üzletember vezeti, aki segített megalapítani a formációt. Farage 2021-ben lemondott a párt vezetéséről és megkezdte televíziós karrierjét a GB Newsnál. 

A GB News 2021-ben indult azzal a céllal, hogy a baloldali hírcsatornák által dominált brit híradózásban egy konzervatív alternatívát ajánljon. Botrányok, kilépések, bírságok után mára elérte, hogy veri konzervatív versenytársait, de a BBC dominanciáját eddig nem tudta megrengetni. A csatorna veszteségesen működik, de online nagy nézői számokat produkál.

A bank-botrány

Teltek az évek, Farage műsort vezetett, fel-fel bukkant rendezvényeken, de politikai karrierje szünetelt. A fordulatot 2023 hozta, mikor egészen váratlan módon került be a hírekbe, miután nyilvánosságra került, hogy a Coutts, egy brit magánbank, amit évtizedek óta használt, bezárta a számláit. Miután ezt Farage nyilvánosságra hozta, Alison Rose a NatWest akkori vezérigazgatója, amelynek tulajdonában van a Coutts, kiszivárogtatta a BBC egyik újságírójának, hogy nem politikai okokból zárták be a számlát, hanem mert „Farage a minimális vagyoni követelmények alá került.” 

Azonban kiderült, hogy a bank nagyon is figyelte Farage politikai nézeteit, amelyek a belső iratok szerint szembe mentek a bank „befogadó nézeteivel.”

Az ügy óriási botránnyá fajult, Alison Rose, a NatWest bank vezérigazgatója kénytelen volt lemondani, miután a brit kormány is kritikát fogalmazott meg. Miután a bank részvényei drámaian bezuhantak a NatWest végül elismerte, hogy hibát követtek el.

Rishi Sunak miniszterelnök valamint kormányának több tagja nyilatkozatban ítélte el a bankot, és a szólásszabadság megsértésének minősítette Farage számlájának megszüntetését. Farage-nak felajánlottak egy alternatív számlát a NatWest banknál, ő azonban elutasította azt – számolt be a CNBC.

Ha a bankját el is veszítette, de újra a figyelem központjába került. Ebből azonnal egy meglepő és némileg balul elsülő valóság show szereplés lett az ITV „Celeb vagyok, ments ki innen!” elnevezésű műsorában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nigel Farage, a sztár

A lehetséges politikai visszatérés első igazi jele tavaly ősszel történt, a Konzervatív Párt éves konferenciáján, ahol a bukott miniszterelnökök és unalmas pártkatonák között az egyetlen igazi sztár Nigel Farage volt. Hiába próbálta itt bebikázni Rishi Sunak a kampányát, a cikkek a konferenciát követően arról szóltak, hogy Farage ellopta a showt, annyira, hogy ekkor nemcsak politikai visszatérését kezdték el pedzegetni, hanem az is felmerült, hogy a Konzervatív Párt soraihoz csatlakozhatna. Még Rishi Sunak sem utasította el ennek a lehetőségét. 

A baloldali New Statesman egy cikkében rámutatott, hogy számtalan kérdés van, amelyet felkarolt a konzervatív kormány, miután azokat Farage felvetette a műsorában (ez különösen igaz a bevándorlásra.)

A párton belül megjelent egy olyan réteg, amely egyre több kérdésben ért egyet a politikus nézeteivel. 

Farage újabb nagy pillanata a brüsszeli National Conservatism konferencián jött el, ahol az ő beszéde alatt érkezett meg a belga rendőrség, hogy leállítsák az eseményt. Az eset hatalmas reklám volt Nigel Farage-nak, aki kijelentette: „Brüsszelben nem megengedett az alternatív vélemény.”

Lesz-e nagy visszatérés?

Az elmúlt hónapokban számtalan cikk született, amelyben a szerzők megjósolták a politikus visszatérését. A Mirror nevű brit bulvárlap május elején egyenesen azt állította, hogy Farage hamarosan átveheti a Reform UK vezetését. Meg kel jegyezni, hogy Farage egy üzenetes politikusként csak az EP választásokon tudott eddig sikereket elérni, a parlamenti választásokon a pártja mindig gyengén szerepelt. 

A brit elemzők szerint, ha a konzervatívok meg akarják nyerni a kisebb párt szavazóit, akkor valószínűleg közelebb kell kerülniük a Reform pozíciókhoz, különösen a bevándorlás kérdésében. Peter Franklin az UnHerd újságírója egy cikkében amellett érvelt, hogy a konzervatívok csakis akkor úszhatják meg a totális bukást a következő választásokon, ha jobbra tolódnak.

A YouGov május eleji felmérése szerint a Munkáspárt 48%-on áll, a konzervatívok 18%-on a Reform pedig 13%-on. 

A brit „győztes mindent visz” választási rendszerben sokan attól tartanak, hogy a Reform UK indulása a torykat gyengíti. Különösen nagy volt a pánik Farage miatt, mivel egyes elemzők szerint, ha elindulna, akkor a pártja potenciálisan beelőzhetné a konzervatívokat. 

Farage nemrég a Telegraphnak azt nyilatkozta: semmit sem zár ki, de szerinte jelenleg a legfontosabb kampány Amerikában zajlik. Ezzel úgy tűnik arra utalt, hogy a következő parlamenti választáson még nem fog jelöltként indulni. Könnyen lehet azonban, hogy ha megtörténik az elkerülhetetlennek tűnő konzervatív bukás, akkor a romokon újra fel fog bukkanni Nigel Farage. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nigel Farage beszéde a brüsszel NatCon konferencián: 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­­­ ­a­­ ­­s­­z­­e­x­­i­ ­­p­­u­n­c­­­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Pelso j.
2024. május 15. 07:10
A brexit előtt szépeket hazudozott a briteknek. Átlátszó szélhámos.
Patika
2024. május 15. 06:29
Helyes. Jobb mint a sumák, vagy az ír mohamed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!