Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

2024. május 16. 10:07

Spanyolország kormánya már mindenféle alkut kínál a hazai cégeknek annak érdekében, hogy ne a magyar Ganz-Mavag vásárolja meg a Talgo vonatgyártót. Az Egyesült Arab Emírségekből érkező céggel viszont nincs problémája.

2024. május 16. 10:07
null

Nyitókép: AFP/Punit Paranjpe

A spanyol kormány felkérte a CriteriaCaixa-cégcsoportot, hogy szálljon be a Talgo vonatgyártó felvásárlásába, mielőtt még a magyar Ganz-Mavag konzorcium kezébe kerülne – írja az El Debate.

A spanyolok kompromisszumot ajánlottak a vállalatnak: jóváhagyják a Naturgy-üzletet, ha cserébe a Talgo ügyében is nyitottságot mutat. A kormányt az nem zavarja, hogy a Naturgy-üzletben az Egyesült Arab Emírségek egyik cége a főszereplő.

Mint korábban megírtuk, a spanyolok politikai okokból az adófizetők pénzét is felhasználnák annak érdekében, hogy a Talgo ne kerüljön magyar kézbe. Szerintük ez geopolitikai kérdés, mert egyrészt a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti, illetve úgy vélik, a magyar ajánlattevő a kormányzati háttér miatt orosz és szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkezik.

A Talgo dolgozói eközben viszont attól rettegnek, hogy a kormány anélkül vétózza meg az üzletet, hogy alternatív ajánlat érkezne.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­­e­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­­n­c­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
omega
2024. május 18. 07:42
"a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti" Húú, ez tényleg komoly gondnak tűnik. Talán a Talgo vonatokkal még tankokat is lehet szállítani? Mit tudhat a Talgo, amit más nem?
gekk
2024. május 17. 08:05
A németek tombolnak, a spanyolok könyörögnek, a szoponcmédia meg felszop. Milyen ostoba barmoknak nézik ezek az olvasókat?!!?
zatoicsi
2024. május 16. 16:09
Ez az EU. Egy rakás szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!