Kiszivárgott: így tárgyaltak titokban az oroszok és az ukránok

2024. április 22. 06:08

Putyin és Zelenszkij is hajlandó volt rendkívüli kompromisszumokat tenni.

2024. április 22. 06:08

Kiszivárgott dokumentumok szerint a háború elején a Kreml és Kijev hajlandó lett volna mérlegelni a diplomáciai megoldást, írja az Index a neves külpolitikai szaklapra, a Foreign Affairsre hivatkozva.

2022 márciusának végére a Belaruszban és Törökországban tartott személyes találkozók és a videókonferencián keresztül folytatott virtuális megbeszélések sorozata eredményezte az úgynevezett isztambuli közleményt, amely leírta a konfliktus rendezésének kereteit. Az ukrán és orosz tárgyalók ezután elkezdtek dolgozni a szerződés szövegén, és jelentős előrelépést tettek a megállapodás felé. Májusban azonban a tárgyalások megszakadtak – írják. Mi történt?

A lényeg, hogy 

az oroszok és az ukránok majdnem véglegesítettek egy megállapodást, amely véget vetett volna a háborúnak,

és többoldalú biztonsági garanciákat nyújtott volna Ukrajnának, megnyitva az utat a semlegesség, majd később az EU-tagság felé.

Hozzáteszik: a végleges megállapodás több okból is kivitelezhetetlennek bizonyult. Kijev nyugati partnerei vonakodtak a tárgyalásoktól Oroszországgal, különösen olyanoktól, amelyek új kötelezettségeket róttak volna rájuk Ukrajna biztonságának garantálása érdekében. A közhangulat Ukrajnában az irpinyi orosz atrocitások nyilvánosságra kerülésével érthetően elutasító volt, mellett azzal, hogy Oroszország kudarcot vallott Kijev bekerítésében, 

Volodimir Zelenszkij egyre magabiztosabbá vált abban, hogy kellő nyugati támogatással megnyerheti a háborút.

Végül a felek túl magasra törtek, túl hamar, írják. Megpróbáltak egy átfogó rendezést elérni, még akkor is, amikor már az alapvető tűzszünet is elérhetetlennek bizonyult.

Napokkal az invázió kezdete után Moszkva elkezdett kompromisszumos megoldásokat keresni, derül ki. A háború, amelyet korábban Putyin könnyűnek várt, végül nem bizonyult egyszerűnek, és ez a korai nyitottság a tárgyalásokra azt sugallja, hogy úgy tűnik, hamar lemondott a teljes rendszerváltás gondolatáról. Zelenszkij, akárcsak a háború előtt, azonnal szeretett volna személyesen tárgyalni Putyinnal. Bár 

az orosz elnök nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni Zelenszkijjel, mégis kijelölt egy tárgyalócsoportot.

 Alekszandr Lukasenka belorusz elnök játszotta a közvetítő szerepét. A tárgyalások február 28-án kezdődtek Lukasenka egyik vidéki rezidenciáján,

Ahogy Moszkva helyzete a harctéren tovább romlott, úgy váltak kevésbé követelőzővé a tárgyalóasztalnál előhozott feltételek. Így március 3-án és március 7-én a felek második és harmadik tárgyalási fordulót tartottak, ezúttal a Belaruszban lévő Kamjanyukiban.

Az ukrán küldöttség saját követelésekkel állt elő: azonnali tűzszünet és humanitárius folyosók létrehozása, amelyek lehetővé tennék a civilek számára a háborús övezet biztonságos elhagyását. 

Az orosz tervezetek tükrözték Moszkva ragaszkodását Ukrajna semleges státuszához.

Miért szakadtak meg a tárgyalások? 

Hangsúlyozzák: Putyin azt állítja, hogy 

a nyugati hatalmak beavatkoztak, és meghiúsították az alkut, mert inkább voltak érdekeltek Oroszország meggyengítésében, mint a háború befejezésében. 

„Egy volt amerikai tisztviselő, aki akkoriban Ukrajnával foglalkozott, elmondta, hogy az ukránok csak megkésve konzultáltak Washingtonnal, annak ellenére, hogy az isztambuli kommünikében leírt szerződés új jogi kötelezettségeket rótt volna az Egyesült Államokra – beleértve azt, hogy háborút indít Oroszország ellen, ha az ismét megtámadja Ukrajnát. Így ahelyett, hogy elfogadta volna az isztambuli közleményt és az azt követő diplomáciai folyamatot, a Nyugat növelte a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és fokozta az Oroszországra gyakorolt nyomást, többek között az egyre szigorodó szankciórendszerrel” – írják.

A valóságban azonban 

az oroszok és az ukránok soha nem jutottak el végleges, kompromisszumos szövegig.

De továbbmentek ebbe az irányba, mint ahogyan azt korábban értelmezték, egy lehetséges megállapodás átfogó keretét elérve.

A dokumentumok emlékeztetnek arra, hogy 

Putyin és Zelenszkij hajlandó volt rendkívüli kompromisszumokat is mérlegelni a háború befejezése érdekében.

Így ha és amikor Kijev és Moszkva visszatér a tárgyalóasztalhoz, ott olyan tervezetekkel állhatnak elő, amelyek hasznosnak lehetnek a tartós béke megteremtésében – írják a szerzők az Index cikke szerint. 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­­­á­n­­­y­­o­­k­­ ­v­á­r­­­n­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
B_kanya
2024. április 22. 14:31
"kalapali2 2024. április 22. 08:22 Kaptak egy jól működő országot és mivé tették! Amit az orosz nem lőtt szét azt szétlőtték az ukránok." Az az ország 2014-ben már alig-alig működött csak, azért is választotta "a Keletet" Janukovics, mert Putyin egy laza 10 milliárd dollárral több segélyt ígért, mint az IMF, ráadásul pénzben és könnyben olcsóbbat, plusz olcsó gázt. 2014 óta meg.... Hát nem ország, hanem gyarmat.
B_kanya
2024. április 22. 14:28
"Mankel 2024. április 22. 08:47 Teljesen vállalhatalan kockázat tekintve, hogy eddig is egy csomó szerződés szavatolta ukrajna területi integritását. Semmi garancia nem volt arra, hogy az oroszok nem támadnak megint. " Némileg kínos, hogy 2023 folyamán, egymástól függetlenül, a két minszki megállapodásról sorra merkel, hollande, porosenkó és zselé is azt nyilatkozta, hogy ESZÜKBEN SEM VOLT BETARTANI, csak fegyverkezésre használták. Az, hogy az EBESZ jelentései szerint 2022. február 22-ig egy hét alatt mintegy 10.000 tüzérségi támadást intézett fuckrajna JFO néven 80-120 ezer főnyi összevont serege a DOnbasz ellen, többek között az egymilliós Donyeck város vízellátását is szétlőve, miközben 200e orosz "gyakorlatozott" az ukrán határon kívül, azt még letagadhatod. Akár azt is, hogy kanyalas herisz meghívta fuckrajnát a NATO-ba, vagy hogy már 2021 óta pofáztak ukrán atomfegyverről...
B_kanya
2024. április 22. 14:23
"A közhangulat Ukrajnában az irpinyi orosz atrocitások nyilvánosságra kerülésével érthetően elutasító volt, mellett azzal, hogy Oroszország kudarcot vallott Kijev bekerítésében, " A valóságban ez úgy nézett ki, hogy a tárgyalások előrehaladtával az oroszok ÖNKÉNT visszavonultak Kijev mellől, majd KETTŐ nap múlva beavászkodott a Szafari nevű fuckrán náci különítmény Bucsába és hullákat "találtak". Akikből még szivárgott a vér és a ruhájuk nem volt olyan koszos, mint az egy 36-48 órája a földön fekvő test esetén várható lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!