Kína miatt féltik Kanada szuverenitását

2024. április 11. 14:35

Trudeau miniszterelnök szerint szabadok a kanadai választások, a kanadai titkosszolgálatok szerint azonban történtek már kínai beavatkozások.

2024. április 11. 14:35
Maráczi Tamás

Justin Trudeau a kanadai vizsgálóbizottság szerdai meghallgatásán fenntartotta véleményét, miszerint a 2019-es és a 2021-es kanadai választások tisztességesek és szabadok voltak, kormánya megőrizte a választások tisztaságát, külső erők nem avatkoztak be, az eredmények a kanadai választópolgárok döntését tükrözik - írja a BBC.

A Marie-Josee Hogue Quebec-i bíró által vezetett testület negyven kormányzati embert, politikust, szakembert hallgat meg az ügyben, mielőtt májusban jelentést tenne le az asztalra. 

A gyanú az, hogy Kína - és valamilyen formában India - beavatkoznak a kanadai politikai élet menetébe, 

a kanadai hírszerzés (CSIS) 2022-ben a sajtóban megszellőztetett iratai szerint a szolgálatok bizonyítékokkal rendelkeznek, hogy Kína beavatkozott a 2019-es és a 2021-es kanadai parlamenti választásokba.

Mi történt 2019-ben?

Az iratok szerint kínai pénzből buszoztattak külföldi (kínai) diákokat, hogy egy választókörzetben a liberálisok egyik jelöltjének, Han Dong képviselőjelölt kampányát segítsék - diákvízummal, tartózkodási engedéllyel külföldiek is szavazhatnak a pártok jelölőgyűlésein. (Dong, aki 2023 tavaszán kilépett a pártból, és függetlenként ül bent a kanadai parlamentben, tagadta a vádakat.) Egy másik esetben egy meg nem nevezett liberális jelölt kampánystábja kapott nagy összeget kínai forrásból.

A miniszterelnök három óráig tartó szerdai meghallgatásán elismerte, hogy a hírszerzés anno tájékoztatta őt erről a gyanús eseményről, de nem találta több forrásból bizonyítottnak a gyanút, és úgy vélte, az ilyen kis szabálytalanságok nem lehetettek hatással az általános választói hajlandóságra, a választási preferenciákra, valamint maga a hírszerzés is úgy vélte, 

Dong képviselőjelölt nem is tudott arról, hogy állítólag éppen az ő érdekében avatkoztak be külső erők a választás menetébe.

A 2021-es eset

A másik ügyben a hírszerzés azt sejti, hogy több ezer dolláros kenőpénzt helyeztek el a kínaiak, és az indiai kormány illegális pénzügyi támogatásban részesített olyan kanadai politikusokat, akik India-barát álláspontot foglaltak el az Indiát érintő kanadai parlamenti vitákban. A kanadai sajtó úgy tudja, jól dokumentálható dezinformációs kampány zajlott a választás előtt az online térben, hogy 

meggyőzze a kínai származású kanadaiakat, hogy ne támogassák a Konzervatív Pártot. 

Erin O'Toole, a konzervatívok akkor vezetője múlt heti bizottsági meghallgatásán azt nyilatkozta, hogy számolásaik szerint kilenc választókörzetben nagyrészt azért veszthettek a jelöltjeik, mert ellenlábasaik telepakolták a közösségi médiát lejárató hírekkel. 

Kérdőjelek, tisztázatlan vádak

Kína és India következetesen tagadja, hogy bármi köze lenne ezekhez a vádakhoz.

A 2019-es és a 2021-es választásokat mindkétszer Trudeau pártja, a Liberális Párt nyerte, de a 2022-ben napvilágra látott titkos iratok miatt nyilvános vizsgálatot követelő kanadai közvélemény előtt végül meghajolt, és kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását.

--

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:52
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­l­­­á­­­n­­­y­­­o­­k­­­ ­v­á­­­r­n­­­a­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Martell 2
2024. április 11. 20:57
Azért ez szánalmas, az USA csicskái a kanadai politikusok és Kína meg India miatt aggódnak.
P_F_Juli
2024. április 11. 19:51
Trudeau alatt nagyon inog a "szék". A következő választást el fogja veszíteni, nagy a népszerűtlensége. Ha a vizsgálat nem egyértelműen pozitív eredménnyel zárul, még az sem biztos, hogy kitölti mandátumát.
Teréz Pitykéz
2024. április 11. 18:47
Fura hogy a ballib komcsi “demokráciától” nem tartanak annyira … inkabb attól félhetnek hogy elveszítik a ballib komcsik a hatalmat és újra a nemzeti érdek kerül előtérbe …
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!