Figyelmeztetett a Világbank: Ukrajna csődbe mehet

2024. április 01. 17:41

Folyamatosan csökken a nyugati támogatás.

2024. április 01. 17:41

Nyitókép: Getty Images / Anton Petrus

Ukrajna már jövőre csődbe mehet, ha a nyugati országok nem lesznek hajlandók elengedni vagy átstrukturálni az adósságait – jelentette ki a Világbank egyik tisztviselője szombaton az orosz TASZSZ-nak.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a külföldi támogatás az elmúlt hónapokban csökkent, miközben egy 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag továbbra is elakadt a Kongresszusban. Ezt azzal a legutóbbi 1,5 milliárd dolláros finanszírozási csomaggal kapcsolatban mondta az orosz hírügynökségnek, amelyet Kijev a múlt héten kapott a Világbank programja keretében. A forrás szerint a Világbank Oroszországot képviselő részlege a szervezet alapszabályára hivatkozva a hitel ellen szavazott.

A tisztségviselő hozzátette, hogy Ukrajna pénzügyi helyzete katasztrofálissá vált a külföldi segélyek csökkenése miatt.

Ha 2025-ben a nyugati hitelezők nem hajlandók elengedni Kijev adósságait, beleértve a magánvállalatok és bankok adósságait, az ország csődbe juthat”

– figyelmeztetett. A tisztviselő hozzátette, a washingtoni székhelyű Világbank felső vezetése elismerte az Ukrajnával való együttműködés „rendkívül magas kockázatait”. Denis Shmihal ukrán miniszterelnök szerint a hitelt szociális kiadásokra, valamint az ország újjáépítésére fogják költeni.

Az ukrán kormány idén rekordméretű, 43,9 milliárd dolláros (16 ezer milliárd forint) költségvetési hiánnyal számol, és ennek nagy részét nyugati pénzügyi támogatásából kívánja fedezni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­g­­­ö­s­­ ­­­l­­á­­­n­y­o­­k­ ­­­v­­á­r­­­n­­a­­­k­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Haramia
2024. április 02. 14:13
Ezt már egy jó ideje lehetett tudni. Most el az ideje a bevallásnak? Ez is a háború lezárásához egy újabb jól kommunikálhat szempont és érv? Igen. Vagy pedig mindenki fut a pénze után. De olyan gyorsan nem tud futni. A végén a hoholok kalapács alá kerülnek. Ki ad érte többet? Licit indulási ár 10 dollár, licit lépcső egy dollár.
Reszelő Aladár
2024. április 02. 11:42
Szóval ha egy orszában 10+ millió ember elmenekül a gazdaság fele leáll és minden pénzüket háborúra költik, akkor fennáll az államcsőd kockázata? Amúgy az ország a hitelminősítőknél a befektetésre nem ajánlott kategória, de a háború valahogy mégiscsak a külföldi befektetések védelméről szól...
fater0921
2024. április 02. 10:09
Menjen, ki nem szarja le......megérdemlik, ők keresték....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!