Egymásnak eshet Görögország és Albánia egy bebörtönzött görög EP-s indítása miatt

2024. április 24. 14:53

Athén és Tirana fasírtban van egy albániai görög polgármester bebörtönzése miatt, akit a görög kormánypárt elindítana az EP-listáján.

2024. április 24. 14:53
Fredi Beleri, az albániai Himarë bebörtönzött görög polgármestere

Vitatott személyiséget indít az európai parlamenti választásokon a görög kormánypárt, az Új Demokrácia: Fredi Belerit, az albániai Riviérán fekvő Himarë város bebörtönzött polgármesterét – írja a Politico.

Beleri Görögországban nemzeti hősnek számít, Albániában viszont bűnözőként tartják számon. A görögök szerint Beleri koholt politikai vádak áldozata, míg az albánok a görög kisebbség fegyveres felkelése egyik vezérének tartják. Emellett úgy tartják számon, mint az albán kormány egyik fő ellenfele a Himarë környéki, görögök tulajdonában lévő ingatlanok lefoglalásáért folytatott harcban. A 2023 májusában megválasztott Beleri márciusban két éves letöltendő börtönbüntetést kapott szavazatok megvásárlásáért.

Beleri miatt feszült a viszony Athén és Tirana között, ami Albánia uniós csatlakozási törekvéseit is megnehezíti. Athén nyomást gyakorol Tiranára, hogy bocsássák szabadon a politikust, aki ártatlanságát hangoztatja.

A Politico szerint azzal, hogy az Új Demokrácia egy bebörtönzött görög támogatásával demonstrálhatja hazafias elkötelezettségét, igyekszik ellensúlyozni a szélsőjobboldali pártok, köztük a nacionalista Görög Megoldás és az ultraortodox Győzelem támogatottságának növekedését.

A görögök szerint Beleri ügyét európai szinten kellene kezelni, de sem az európai, sem az amerikai döntéshozók nincsenek meggyőződve, hogy Beleri ügye demokrácia kérdése.

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­l­­á­­­n­­­y­o­­­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
andrea-1974
2024. április 25. 22:15
Hát hello mindenkinek,most már nem is tudom hogy a tisztelt EU milyen normákat képvisel.USA mint világ bíró, Görögország vezetőinek elment az esze,ez a görög dráma.Hajrá minden bűnözőt küldjünk az EU-ba,eddig a hülyéket tették oda,ez ám a polgári hozzá állás. Hajrá .....!
Upuaut
2024. április 25. 09:34
Az EU ne tartson nekünk előadást a jogállamiságból. Az összes ilyen jelöltet, aki börtönben van, és valaki indít, egész egyszerűen meg kéne fojtani. Albánia ráadásul nem is EU tagállam.
chief Bromden
2024. április 25. 08:50
Lassan az EP a bűnözők menedékháza lehet. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!