„Micsoda hiba ez az előre rohanás!” – itt az olasz kormány üzenete Macronnak

2024. március 16. 17:46

„Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!” – hangsúlyozta az olasz védelmi miniszter.

2024. március 16. 17:46
null

Nyitóképen:  Emmanuel Macron (AFP, Johanna Geron / POOL /)

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül – jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szombaton arra az új koalícióra utalva, amelyet Berlin, Párizs és Varsó jelentett be az előző nap. Crosetto hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a pénteki berlini hármas találkozót, mert szerinte az gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot.  

Micsoda hiba ez az előre rohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre” 

– hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva. Olaf Scholz német kancellár az Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szembeni háborújában.   

El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vagyunk” 

– mondta Crosetto az Európai Unióra utalva.

Ezt is ajánljuk a témában

A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak. Olaszországban „mindenki aggódik, és sokan félnek” az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt – mondta. 

Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!” 

– hangsúlyozta. Olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni – tette hozzá. Úgy vélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni „a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire”. Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, „de nem állunk háborúban Oroszországgal”.  

A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése” 

– szögezte le az olasz diplomácia vezetője. Tajani korábban azt mondta, „hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené”.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2024. március 17. 06:54
A most kva bátor hármak (a németek nem is annyira) hogy majd ők odamennek, de ha csapás érné országukat, akkor rohannak a NATO ötös cikkelyért, hogy megtámadták a NATOt! Szóval ezt Ukrajnában kell lerendezni. Majd ha sorra érkeznek (vagy nem érkeznek, mert elégett( a zászlós koporsók a Bastille térre- na akkor pofázzon ez a gerontofil...
starmind
2024. március 17. 01:07
Van mit hűteni a beteg agyú Macron fején.
orokkuruc-2
2024. március 16. 20:30
Azért az antifas(z)okat odaküldhetné!
survivor
2024. március 16. 20:12
A katonailag is sokkal gyengébb RUS majd jól megtámadja a NATOt..... (Ha csak Kina nem száll be a buliba. Kóreai háború ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!