Kit támogassanak a felvidéki magyarok a szlovákiai elnökválasztáson?

2024. március 28. 18:31

Felvidéki magyar vita alakult ki Pellegrini támogatásáról.

2024. március 28. 18:31
null

Nyitóképen: Peter Pellegrini és Forró Krisztián (forrás: Forró Krisztián FB)

 

Tovább zajlik az elnökválasztási kampány Szlovákiában. Az államfőválasztás első fordulójában Ivan Korcok volt külügyminiszter, a jelenleg kormányzó Robert Ficóval szemben álló erők által támogatott jelölt futott be az első helyen a voksok 42 százalékával; a második helyen pedig Peter Pellegrini volt miniszterelnök, Ficóék jelöltje áll, aki 37 százalékot szerzett. Ők ketten jutnak tovább a második fordulóba.

A voksolás első köre után Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke, aki a szavazatok 2,9 százalékát szerezte meg, találkozott Peter Pellegrinivel. A két politikus ezután közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Forró Krisztián Pellegrini mellett teszi le a voksát az április 6-i második fordulóban.

„Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben, a jelenlegi körülmények között Pellegrini úr a legjobb választás Szlovákia számára”

– jelentette ki Forró Krisztián, aki a régiók fejlesztését, a nemzeti közösségek kapcsolatát és a béke fontosságát is hangsúlyozta.

Pellegrini leszögezte, többször tárgyalt már Forró Krisztiánnal, ismerik egymást, és számos kérdésben, köztük a külpolitikát illető kérdésekben is hasonló az álláspontjuk. Egyetértenek az Ukrajnában zajló háborúval és a regionális különbségek felszámolásával kapcsolatban. A jelenlegi házelnök konkrét terveket is megfogalmazott, egyeztettek például egy új kórház építéséről Rimaszombatban, illetve a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezéséről is – írja az Infostart.

Forró Krisztián Pellegrini melletti kiállása azonban több felvidéki magyar közszereplőt meglepett.

Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség elnökségi tagja szerint az egyezség az volt, hogy mindkét továbbjutóval tárgyalni fognak, majd ez alapján döntenek a kérdésben. Mózes nehezményezte, hogy az elnökség tagjainak és a magyaroknak a közösségi portálról kellett tudomást szerezniük arról, hogy kit támogat a második fordulóban a párt elnöke. 

„Így nem lehet hazardírozni egy párt jövőjével, sem a magyar emberek becsületével. A Magyar Szövetség nevében is elnézést kérek minden jóérzésű magyar embertől” – idézi a politikust az Infostart.

Tokár Géza felvidéki magyar politológus így értékeli a fejleményeket:

„Röviden a Magyar Szövetség – Pellegrini alkuról. Ma a párt látványosan kiállt a Hlas házelnöke mellett és ezt a döntést rettentően destruktívnak tartom a pártra nézve, már rövid távon is. Nem arról van szó, hogy halálos hiba támogatni Pellegrinit (bár személy szerint ebbe soha nem mentem volna bele – oké, legyen ez a privát problémám). Hanem arról, hogy ezt a támogatást olyan körülmények között sikerült megadni, hogy az ingadozó választók, akik fontolgatják Korčok támogatását, vagy egyszerűen csak elvi gondjuk van Ficóval, a lehető legmesszebbre meneküljenek a Magyar Szövetség környékéről. Márpedig ezek az emberek épp eléggé sokan vannak – ezt világosan mutatják az elnökválasztás első körös adatai is. Semmi nem akadályozta volna meg a Magyar Szövetséget abban, hogy a párt érdekeire való tekintettel járjanak legalább egy szimbolikus pávatáncot kétfelé (beleértve Korčok meghallgatását), hümmögjenek pár napot és csak aztán közöljék sajnálkozva a döntésüket. Ilyen formában, gyorsan, kvázi kritika nélkül egy külső szemlélőnek simán lehet az a percepciója, hogy valakit kilóra lefizettek. 

Vagy ha szívből született a gyors döntés, akkor Fico és a Szövetség között tényleg nincs elvi-ideológiai különbség, az meg elég rossz.

 Nagyon röviden a lényeg a végére: lehet, hogy ennek a megállapodásnak van értelme, akár még a déli fejlesztések szempontjából is. De az biztos, hogy a párt jövőjére nézve semmi jót nem jelent a választók elriasztása – márpedig a Magyar Szövetség vezetőitől inkább azt várná el az ember, hogy ez utóbbit tartsák a szemük előtt.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2024. március 28. 21:02
Nagyon nagy hiba volt, hogy az összefogás jegyében egy pártba, a Szövetségbe próbálták terelni a felvidéki magyarság különböző irányzatait. A többek között Mózes Szabolcs által képviselt libernyákok mindig is az ellenkező irányba fogják húzni a szekeret. Ők sokkal inkább az atlantista, háborúpárti, de nem mellesleg magyargyűlölő, Korcsok győzelmében érdekeltek. Érdemes elolvasni a témában: https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2024/03/27/kiraly-zsolt-a-malac-meg-annak-a-farka-avagy-mi-zajlik-az-allamfovalasztasi-kampanyban-a-magyar-szovetsegben/
SzaboGeza
2024. március 28. 19:25
Még az a szerencse, hogy olyan sokan vannak, hogy válogatni tudnak, hogy ki kit támogasson!!!! VAGY NEM???
Patika
2024. március 28. 18:38
Kit támogassanak a felvidéki magyarok a szlovákiai elnökválasztáson? --- ha nem tudnak dönteni, akkor inkább támogassák a döntésük ellenkezőjét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!