Erdogan: Törökország készen áll, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások házigazdája legyen

2024. március 09. 10:16

A török elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Isztambulban.

2024. március 09. 10:16
null

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

***

Erdogan elmondta, hogy Zelenszkijjel részletesen megvitatták az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a fekete-tengeri hajózás biztonságát és a gabonaegyezmény újraélesztésének kilátásait. 

A török elnök azt mondta, országa kiáll Ukrajna területi épsége mellett, és nagyban hozzá fog járulni Ukrajna újjáépítéséhez a háborút követően.

Zelenszkij arról beszélt, hogy Oroszországot nem fogják meghívni a Svájcban megrendezendő első békecsúcsra. Kijelentette, hogy a soron következő találkozóra meghívást kaphat egy orosz képviselő, miután megvitattak és kidolgoztak egy békéhez vezető útitervet Kijev szövetségeseivel. 

A török államfői hivatal beszámolója szerint az egyeztetések azt követően kezdődtek, hogy Zelenszkij látogatást tett egy Isztambul melletti hajógyárban, ahol az ukrán haditengerészet számára épül két korvett. Zelenszkij hivatala szerint Erdogannal folytatott megbeszélésén érintették az ukrán elnök úgynevezett békeformuláját, ukrán hadifoglyok szabadon engedését az orosz fogságból, valamint a kétoldalú hadiipari együttműködést is.

Az ukrán elnök a megbeszélések előtt az X-en arról írt, hogy Ankarának és Kijevnek együtt kell dolgoznia az élelmiszerellátás, valamint a fekete-tengeri hajózás biztonsága fenntartásán. Hozzátette, Ukrajna szorosabb védelmi kapcsolatokat akar Törökországgal, amelynek segítségére szüksége van további ukrán hadifoglyok szabadon engedése végett is.

(MTI)

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­A­ ­­d­­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­á­­­n­y­o­­k­­­ ­v­á­r­­n­­a­­k­­­ ­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
auditorium
2024. március 09. 19:10
Az ukrán gabona szállitását lehetővé teszi Erdo a Fekete tengeren. Ez a legfontosabb téma jelenleg. A svájci béketárgyalásokra Zele nem akarja Putyot, tehát megint ismétlődik az ENSZ-ben már lezajlott egyoldalú "béketárgyalás", mert P- nem jelenhetett meg. Erdo is, akárcsak Hi szi a saját érdekét védi, nem máltai szeretetszolgálat országa.
nzoltan-818
2024. március 09. 15:03 Szerkesztve
Ó, nem a helyszínnel van probléma! Az akadna bőven több is, de vajon a felek hajlandók-e leülni, békéről tárgyalni, kompromisszumkészek-e, illetve akik ezt a háborút kirobbantották és pénzelték azok akarnak-e békét. Hogy a "békát" ki és hogyan nyeli le, kivel nyeletik le, azt nem tudom, de hogy az oroszok annyi feláldozott élet és a "megszállt" területek, meg a saját biztonságuk garanciája nélkül nem fognak békülni, az szinte 100% !
Ehetős Odó
2024. március 09. 13:13
Nagy spíler ez a szultán. Jól helyezkedik,mindenhonnan lehúzza a lehetséges maximális nyereséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!