Diplomáciai nagyüzem: ázsiai országok külügyminisztereivel tárgyalt Szijjártó Péter

2024. február 02. 21:23

Magyarország az EU-s elnökség során is azon lesz, hogy erősítse a kelet-nyugati együttműködést.

2024. február 02. 21:23
null

Ázsiai országok és Madagaszkár külügyminiszterével tárgyalt pénteken Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárca közlése szerint a magyar miniszter megbeszélést folytatott Retno L. P. Marsudi indonéz, Ahmad Awad bin Mubarak jemeni, Enrique Manalo Fülöp-szigeteki, Parnpree Bahiddha-nukara thaiföldi, Sok Chenda Sophea kambodzsai, Erywan Yusof brunei,Muhammad Hasan Mahmud bangladesi és Saleumxay Kommasith laoszi, valamint Rafaravavitafika Rasata madagaszkári külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter a nap folyamán több Facebook-posztban is beszámolt a tárgyalásokról. Jemennel kapcsolatban azt írta, hogy

a nyugati világ sokat késlekedett és sajnos nem mérte fel pontosan a hútik által jelentett fenyegetés súlyosságát és komolyságát.

Így fordulhatott elő az, hogy az elmúlt hetekben a hútik támadásai miatt a világkereskedelem 15 százalékát jelentő forgalom került veszélybe Jemen partjainál. A húti lázadók folyamatosan támadják a teherszállító hajókat, és emiatt az Ázsiából Európába irányuló tengeri áruszállítás időtartama és költségei is jelentős mértékben megnőttek, ugyanis ezeknek a hajóknak így most meg kell kerülniük az egész afrikai kontinenst. Ez egyre súlyosabb problémát jelent több magyar vállalat esetében is, hiszen nem érkeznek meg időben a szállítmányok, és a szállítási költségek is folyamatosan növekednek. A világ nem hagyhatja, hogy ez a lázadókból álló szervezet ilyen mértékben veszélyeztesse a világkereskedelem szabadságát.

Az Európai Uniónak is lépnie kell, hiszen az eddigi kihívások mellett nem lenne jó, ha még további nehézségekkel szembesülnének az Európai Unió gazdaságai. Ezért lépéseket kell tenni a hútik terrorszervezetté nyilvánítása érdekében és segíteni kell a jemeni kormányt, hogy az megerősítse a parti őrségét. Az ehhez szükséges források az Európai Békekeretben rendelkezésre állnak. Hogyha az Európai Unió és a nyugati világ nem lép fel határozottan, akkor azzal kell számolnunk, hogy az európai gazdaságoknak és vállalatoknak hosszú ideig kell majd ezzel a bizonytalansági tényezővel szembesülniük – fogalmazott Szijjártó Péter.

Közölte:

Indonéziával újabb kereskedelmi rekord dőlt meg:

eddig a 2022-es év tartotta a rekordot, mostantól azonban már a tavalyi évé lett minden idők legmagasabb adata, hiszen korábban még soha nem volt olyan, hogy 280 millió dollárt érjen el a kereskedelmi forgalmunk Indonéziával. Mivel Indonézia nemcsak Délkelet-Ázsia, hanem az egész globális gazdaság szempontjából egyre meghatározóbb jelentőséggel bír, ezért ez a rekord érezhetően jó hatással van a teljes magyar külgazdasági teljesítményre is. Jó hír, hogy az indonéz fiatalok érdeklődése is töretlen Magyarország iránt, amit mutat, hogy idén több mint 1500 indonéz egyetemista jelentkezett magyarországi ösztöndíjra.

Indonézia benyújtotta a csatlakozási kérelmét az OECD-hez, amit mi örömmel támogatunk, mert az a szervezet további erősödéséhez vezet. Márpedig az OECD azon egyre kevesebb nemzetközi szervezetek egyike, ahol a korrektség, pártatlanság és ideológiamentesség még értéknek számít – írta a külgazdasági és külügyminiszter. 

Madagaszkárral kapcsolatos bejegyzésében Szijjártó Péter arról adott tájékoztatást, hogy korábban még soha nem került sor madagaszkári-magyar külügyminiszteri találkozóra. „Ugyanakkor sokkal több közös ügyünk van, mint gondolnánk, s nem csak azért, mert mindkettőnknek piros-fehér-zöld zászlaja van” – tette hozzá. Madagaszkár volt az Utazás Kiállítás díszvendége tavaly, 40 millió forinttal támogatjuk az ottani erdőtelepítési programot, Benyovszky Móric pedig a francia király megbízásából a XVIII. században várost alapított a szigeten, amiért szobrot is állítottak neki.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy

a világgazdaság súlypontja nyugatról áttevődött keletre, ezt már mindenki látja, aki képes józan ésszel gondolkodni.

„Ezért az európai uniónak az lenne az érdeke, hogy a lehető legszorosabb kelet nyugati gazdasági együttműködést építse fel” – írta. „Ezért mi az európai uniós elnökségünk során különösen koncentrálni fogunk arra, hogy az EU és a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége a délkelet ázsiai régió közötti együttműködést minél szorosabbra fűzzük” – tette hozzá.

Mindennek érdekében fel fogjuk gyorsítani a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat Thaifölddel, újra fogjuk indítani az egyeztetéseket Fülöp-szigetekkel, ismét belevágunk a partnerségi és együttműködési megállapodás kitárgyalásába Bruneijel, megindítjuk az ugyanerről szóló tárgyalásokat Bangladessel, támogatjuk, hogy Kambodzsa a legnagyobb kedvezmény elvét érvényesítse az európai unióval való kereskedelme során, Laosszal pedig megkötjük a beruházás védelmi megállapodást.

A tárca közlése szerint Laoszban jelenleg 125 millió dollárnyi magyar beruházás zajlik a víziparban és az elektronikus közigazgatásban. Kambodzsában több mint 300-an jelentkeztek magyarországi ösztöndíjra. Bangladessel megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja, soha korábban nem volt 100 millió euró. Thaifölddel és a Fülöp-szigetekkel a magyar élelmiszeripari export növelését célzó intézkedésekben állapodtak meg.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 05. 08:31
Robokuty,fantasztikus vagy…mondjuk,értelme,eredménye nincs sok…😂😂😂
pipa89
2024. február 03. 05:05
Mindenkivel kell tárgyalni, kereskedni, jó kapcsolatokat ápolni. Számtalan veszélyhelyzet van mögöttünk és előttünk, amikor jól jött és jól fog jönni minden kapcsolat, hogy a külkereskedelmi mérlegünk bővüléséről ne is beszéljünk :-) Jó munkát végez a külügyérünk, ez kétségtelen! A hörgő mocsarat nem kell figyelembe venni, mert kit érdekel Soros hazai hordája??? SENKIT!
lájkbajnok
2024. február 03. 00:57
„Retno L. P. Marsudi indonéz, Ahmad Awad bin Mubarak jemeni, Enrique Manalo Fülöp-szigeteki, Parnpree Bahiddha-nukara thaiföldi, Sok Chenda Sophea kambodzsai, Erywan Yusof brunei,Muhammad Hasan Mahmud bangladesi és Saleumxay Kommasith laoszi, valamint Rafaravavitafika Rasata madagaszkári külügyminiszterrel.” LOL
Zjzj
2024. február 03. 00:39
Koszonjuk EU, hogy lehetove tette a mi kulugyminiszterunknek az emlitett talalkozokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!