Izrael Hága előtt: „Izraelnek van a legerkölcsösebb hadserege a világon”

2024. január 24. 18:00

Folytatódik az Izrael ellen indított eljárás a hágai Nemzetközi Bíróságon.

2024. január 24. 18:00
null

Dél-Afrika a hágai Nemzetközi Bíróságon támadta meg Izraelt: az afrikai ország szerint a zsidó állam népirtást követ el a palesztinok ellen Gázában, ezért intézkedéseket követelnek a hágai bíróságtól, hogy akadályozzák meg a „mészárlást”.

Izrael tiltakozik a vádak ellen. Hangsúlyozzák: Izrael az egyik első országként ratifikálta a népirtásról szóló egyezményt, és Izrael számára a „soha többé” ígérete „a legmagasabb szintű erkölcsi kötelezettség”. A zsidó állam szerint a Hamász a felelős a gázai helyzetért, és azzal vádolják Dél-Afrikát, hogy „a népirtás kifejezést próbálja fegyverként használni”.

Izrael nevében Malcolm Shaw professzor, brit ügyvéd szólalt fel Hágában: a professzor szerint Izraelé „a legerkölcsösebb hadsereg a világon”

amely „mindent megtesz azért, hogy ne ártson a kívülállóknak”.

A gázai háború áldozatai kapcsán Izrael azt hangsúlyozza: míg a Hamász stratégiája „maximális kárt okozni a civileknek mind az izraeliek, mind a palesztinok körében”, addig Izrael a civileknek okozott kár „minimalizálására törekszik”.

Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója arról beszélt: a Hamásznak „gyakorlata a segélyek ellopása és felhalmozása”. Ugyanakkor Becker szerint „Izrael széles körű erőfeszítéseket tett a civileket érő károk enyhítésére”, és „humanitárius kezdeményezéseket indítottak az ellátmányok forgalmának lehetővé tételére és a sebesültek orvosi ellátásának biztosítására”.

Becker hangsúlyozta: „Izrael védekező háborút folytat a Hamász ellen

– nem pedig a palesztin nép ellen –, hogy biztosítsa, nem jár sikerrel” a Hamász.

Shaw az ENSZ Alapokmányában, valamint a nemzetközi szokásjogban foglalt önvédelmi jogra hivatkozva kijelentette: 

„Izraelnek a humanitárius joggal összhangban joga van megvédenie magát”.

Joan Donoghue, a Nemzetközi Bíróság elnöke az eljárás kapcsán azt mondta: a bíróság „a lehető leghamarabb” dönt az Izraellel szembeni ideiglenes intézkedésekre irányuló kérelemről. Ez akár heteken belül megtörténhet – áll a Mérce összefoglalójában.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 27. 15:34 Szerkesztve
Az IDF erkölcsösségét egy tucat saját maguk által készített videők is bizonyítják. Egy példa: https://www.youtube.com/shorts/zbJ9KKrK8WM Persze ők mást értenek erkölcs alatt, mert ők a "választott nép". Az állatokkal (palesztinok) bármit tehetnek. Persze ha visszaütnek azonnal felveszik az áldozati pózt. Az izraeli katonákat én inkább emberszabásúaknak tartom.
Tommaso
2024. január 26. 19:58
Izrael népe 2023-ban október elejéig békésen épitette az országát. De ekkor a határon túlról semleges ENSZ-alkalmazottak rájuk támadtak, lefejezték csecsemőiket, megerőszakolták, majd élve elégették lányaikat , asszonyaikat. Erre csak benedek77 nem gerjedt volna haragra. Ő bizonyára felkinálja a palesztin állatoknak azt a lányát is, aki épp nem volt a megtámadott kibucban. Lehet, hogy nem szép dolog, de a zsidók nem ennyire megbocsátóak.
Tommaso
2024. január 25. 19:37
A Közel-Keletre vonatkozó egyezményeket az arabok szegték meg. Rögtön az elsőt, a Palesztinára vonatkozó, 1947-es ENSZ-határozatot is. Pedig abban saját PALESZTIN ÁLLAM létrehozása szerepelt, ráadásul az akkori világ két szuperhatalma garantálta volna biztonságát és határait. DE AZ ARAB TERRORISTÁKNAK már akkor is fontosabb volt a zsidók gyilkolása, mint saját állam kikiáltása. És államalapitás helyett NÉGY ARAB ORSZÁG HADSEREGE támogatásával rátámadtak Izraelre. Amelyik betartotta az ENSZ-határozatot.
Tommaso
2024. január 25. 19:37
Egy hazáját, népét szerető katona, ha hazáját, népét támadás éri, és be tudja mérni a támadó helyzetét, akkor visszalő, és lehetőleg megsemmisiti. A TÖMEGGYILKOS TERRORIZMUST TÁMOGATÓ zsolt196969 ezt vagy nem akarja megérteni, vagy szellemileg nem képes felfogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!